Financa
Digitalni poslovni portal

Milijuni zaposlenih Europljana ne mogu ni sedam dana na odmor

Udio stanovništva koji si ne može priuštiti godišnji odmor iz financijskih razloga porastao je od 2019. godine u više od polovice članica Europske unije, dok je broj zaposlenih koji si to ne mogu priuštiti porastao u 11 zemalja.

Više od 38 milijuna zaposlenih građana Europe ne može si priuštiti ni sedam dana godišnjeg odmora, pokazuje istraživanje Europske konfederacije sindikata.

Rast troškova života povećava pritisak na zaposlenike, među kojima je sve više onih koji kažu da sve teže spajaju kraj s krajem i ne mogu si priuštiti ni sedam dana godišnjeg odmora, rezultati su istraživanja koje prenosi portal Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”.

Udio stanovništva koji si ne može priuštiti godišnji odmor iz financijskih razloga porastao je od 2019. godine u više od polovice članica Europske unije, dok je broj zaposlenih koji si to ne mogu priuštiti porastao u 11 zemalja.

Najviše radnika koji ne mogu “pobjeći” od posla ima u Italiji – osam milijuna, zatim u Španjolskoj – 4,6 milijuna, Francuskoj – 4,1 milijun, Rumunjskoj – 3,9 milijuna i Grčkoj – 1,6 milijuna.

Tužna statistika

Stav Europske konfederacije sindikata je da se ova sumorna statistika podudara s rastom dobiti europskih kompanija, što znači da su menadžeri i dioničari prisvojili više novca na račun radnika.

Istraživanje se temelji na analizi koju je proveo Europski sindikalni institut koristeći “mikropodatke” Eurostata (statistički ured EU) koji nisu javno dostupni.

Europska konfederacija sindikata ocjenjuje da “postoji velika vjerojatnost da će siromaštvo na godišnjem odmoru postati još gore zbog rasta životnih troškova i inflacije”. Zato najveća europska sindikalna središnjica naglašava potrebu da radnici diljem Europe ovog ljeta dobiju pristojno povećanje plaća.

Godišnji odmor ne bi trebao biti luksuz

Komentirajući nalaze istraživanja, zamjenica glavnog tajnika Europske konfederacije sindikata Esther Lynch rekla je da milijuni zaposlenika muku muče zbog činjenice da si ne mogu priuštiti godišnji odmor sa svojim obiteljima.

“Godišnji odmor ne bi trebao biti luksuz, već važan dio brige o zdravlju radnika, što je nedostižno za mnoge ljude koji se bore za

hranu i plaćanje stanarine. U isto vrijeme, život je plaža za šefove koji su iskoristili pandemiju da u džep uguraju još više profita koje im donosi njihova radna snaga. Rastuća nejednakost u korištenju godišnjih odmora pokazuje da europsko gospodarstvo ne radi u interesu radnih ljudi”, rekla je Lynch.

Europska konfederacija sindikata vjeruje da EU i nacionalne vlade imaju odgovornost zaštititi i ojačati kolektivno pregovaranje jer je to najbolji način da zaposlenici dobiju pravičan udio kako bi mogli uživati ​​u životu umjesto da doslovno preživljavaju.

“Bez pravednog povećanja plaća, poslodavci i političari suočit će se s ozbiljnim nezadovoljstvom radnika nakon povratka s ljetovanja na jesen”, zaključio je Lynch.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije