Financa
Digitalni poslovni portal

Što je”Pravilo 85″?

Pravilo 85' postavili su znanstvenici s Yalea i koristit će vam ako želite znati koliko možete učiniti i gdje su vam granice.Bilo da učite strani jezik, učite skijati ili novi računalni program, vrijedi isto pravilo.

‘Pravilo 85’ postavili su znanstvenici s Yalea i koristit će vam ako želite znati koliko možete učiniti i gdje su vam granice.Bilo da učite strani jezik, učite skijati ili novi računalni program, vrijedi isto pravilo. Ako budete previše uporni i ‘gurate’ do krajnjih granica, bit ćete nervozni, umorni i na kraju odustati (vjerojatno ćete se ozlijediti na skijanju). Ako niste dovoljno uporni i ustrajni u učenju, nećete napredovati onoliko koliko biste mogli,prenosi bonitet.com.

Gdje je mjera?

Sjetite se Zlatokose iz bajke o tri medvjeda. Kušala je kašu iz sve tri zdjelice. Odrekla se i toplog i hladnog. Odlučila se za treću, gdje je kaša bila topla ‘taman’.Što je ‘baš kako treba’ da vas neće ‘spržiti’ i nećete morati vidjeti opekline ili vas ‘ohladiti’ da izgubite motivaciju za nastavak? Ova metafora Zlatokose izvrsna je slika za koncept mjere.Samo, ako je mlaka kaša na jelovniku svaki dan, gdje je tu prostor za učenje, nova iskustva, pomicanje granica?Znanost je dala odgovor i pomogla praktičnim savjetima.

Ljuti neprijatelji

Postoji pravilo koje su neurolozi s Yalea izveli nakon mnogo istraživanja. Ovo pravilo, nazvano ‘Pravilo 85’, svima govori koliko se trebaju ‘forsirati’, raditi, inzistirati i ne odustajati pri učenju.Ovo pravilo zahtijeva preliminarno objašnjenje u vezi s psihologijom učenja.

Ako želite izvući maksimum iz svog učenja, udobnost je vaš najgori neprijatelj. Kad vam je sve u mraku, sve teče glatko, nema puno prepreka, centri u moždanoj kori zaduženi za učenje jednostavno se ugase,znanstveno dokazano.

S druge strane, ako ste toliko uporni da se iscrpljujete i tjerate do krajnjih granica u želji da postignete svoj maksimum, nećete ga postići. Takvi ekstremi će vas slomiti i to ne samo motivacijski.

Dakle, kako znate da ste na pravom putu i da nećete ‘puknuti’ ili uništiti svoje centre za učenje?

“Pravilo 85”

Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni doslovno kažu ovo:

“Znat ćete da postižete svoj maksimum u učenju ako ste uspješni u 85% vremena koje posvećujete poslu.” Drugim riječima, 15% vašeg vremena trebali bi biti promašaji i neuspjeli potezi.”

Ovo su idealni omjeri ako želite znati koristite li maksimum svojih kapaciteta. Dakle, ako ne griješite 15% vremena, još uvijek možete izazvati izazov i pomaknuti granicu.

Učenje zapravo uključuje nesigurnost i neizvjesnost i to su prilično stresni i neugodni osjećaji. Ali, nažalost, ti osjećaji šalju signale centrima za učenje u mozgu da trebaju ‘ispaliti’. To je proces.

Ako svaki dan vozite na posao istom rutom, sigurni ste i znate kada ćete stići na posao. Nema neizvjesnosti, ali zato nema ni učenja. Znanstvenici bi vam preporučili da promijenite svoj način rada.

Više praktičnih preporuka

Nisu loši ni savjeti i preporuke za male promjene u svakodnevnom životu koje će vas i vaše centre za učenje potaknuti na korištenje vaših kapaciteta.

Na primjer:

  • Putujte koliko vam vrijeme i novac dopuštaju. Idite na mjesta na kojima prije niste bili.
  • Promijenite dnevne rituale. Promijenite mjesto gdje ručate, pijete kavu, promijenite aktivnosti za slobodno poslijepodne.
  • Započnite novi projekt. Iako možda neće uspjeti, garantirano će vam donijeti nove informacije, znanja, ideje.
  • Razgovarajte s ljudima čiji se stavovi bitno razlikuju od vaših. Ovo je posebno izazovno i intelektualno isplativo na mnogo načina.

U slobodnim trenucima potražite ideje, koncepte ili projekte koji su neobični i nesvakidašnji. Ovo može biti neiscrpan izvor inspiracije.
Tim s Yalea navodi kako je cilj uvođenja ovakvih pomaka u život, unijeti trenutke nepredvidivosti i neizvjesnosti. Kad se sve zna i na mjestu, to je umirujuće, ali vas ničemu neće naučiti.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije