Financa
Digitalni poslovni portal

Ukrajinska grivnja devalvirala čak 25 posto

Narodna banka Ukrajine (NBU) smanjila je službeni tečaj grivnje prema američkom dolaru za 25 posto, objavljeno je na web stranici ukrajinskog monetarnog reagulatora.

U priopćenju se navodi da će taj potez poboljšati konkurentnost ukrajinskih proizvođača, da će nivo deviznog tečaja biti u funkciji raznih grupa tvrtki i domaćinstava i te će pomoći otpornosti gospodarstva tijekom rata, prenosi Poslovno jutro.

Ukrajinski regulator je dodao da je „razlog za ovakvu odluku bila promjena osnovnih parametara” ukrajinske ekonomije i jačanje američkog dolara prema drugim valutama.

Novi devizni tečaj grivnje, prema odluci NBU, utvrđen je na 36,5686 grivnji za jedan dolar, dok je ranije, na početku ruske vojne operacije krajem veljače, iznosio 29,25 grivnji za dolar.

Guverner NBU Kyrylo Shevchenko rekao je da će novi devizni tečaj „postati sidro gospodarstva i učiniti ga otpornijim u vrijeme neizvjesnosti” i da će „održavanje fiksnog tečaja omogućiti NBU da zadrži kontrolu nad kretanjem inflacije i podržati nesmetano funkcioniranje financijskog sustava”.

Prema prognozi NBU, inflacija u Ukrajini bi do prosinca mogla preći nivo od 30 posto.

Centralna banka također očekuje da će ova promjena povećati devizni priljev izvoznika i smanjiti „špekulativno ponašanje sudionika na tržištu”.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije