Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

MMF izdao nove prognoze – čeka nas recesija

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je svoju prognozu globalnog rasta na 3,2%, zbog visoke inflacije i rata u Ukrajini, te upozorio da bi se svijet mogao “naći na rubu globalne recesije“.

U ažuriranju svoje prognoze globalnog rasta u utorak, Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je na rizike za globalnu ekonomiju, koji ako se ne kontroliraju, mogli bi gurnuti svijet u recesiju. Visoka inflacija i rizici koje predstavlja ruska invazija na Ukrajinu odgovorni su za dovođenje globalne ekonomije u opasnost, rekao je MMF, dodajući da nisu isključeni ni “najgori mogući” scenariji. U izjavi, glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas rekao je da bi “svijet uskoro mogao biti na rubu globalne recesije, samo dvije godine nakon prethodne“, prenosi Bljesak.info.

Recesija - ilustracija
Recesija – ilustracija

Gourinchas je dodao da trenutno okruženje ukazuje da je “vjerojatnost da američka ekonomija može izbjeći recesiju” “prilično mala”. Rast BDP-a u cijelom svijetu usporit će na 3,2% u 2022. Nova procjena dolazi nakon što je MMF predvidio rast od 3,6% u travnju ove godine. ”Izgledi su se značajno promijenili od travnja rekao je Gourinchas. Dodao je kako tri najveća svjetske ekonomije, Sjedinjene Države, Kina i europodručje su u zastoju s posljedicama za globalne izglede.

U priopćenju se navodi da se globalni BDP smanjio u drugom tromjesečju zbog pada u Kini i Rusiji. Očekuje se da će kineska ekonomija, pogođena dugim lockdownom i obustavom rada zbog koronavirusa te raznim drugim krizama, rasti za 3,3%, što je 1,1 postotni bod manje u odnosu na prethodne procjene. MMF je također smanjio prognoze rasta za 2023. od 3,6% objavljene u travnju, na 2,9%.

izvor: Fena

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije