Financa
Digitalni poslovni portal

Amazon, Apple, Microsoft i Google koriste ilegalno zlato iz Brazila

Neke od trenutno vodećih tvrtki u svijetu tehnologije identificirane su kao glavni kupci ilegalno dobavljenog zlata iz amazonske prašume.
Javno dostupni dokumenti navode četiri kompanije — Amazon, Apple, Microsoft i Google — kao kompanije koje su od italijanske firme Chimet kupovale zlato kako bi ga iskoristile u svojim proizvodima, prvenstveno na metalnim štampanim pločama, prenosi biznis.rs, pozivajući se na Reuters.

Prema navodima odjela za istraživačko novinarstvo Reporter Brasil, savezna policija u Brazilu optužila je upravo kompaniju Chimet kako je zlato u vrijednosti od nevjerojatnih 385 miliona dolara kupila između 2015. i 2021. godine od firme CHM Brasil, koja je najvjerovatnije došla u posjed ovog dragog metala koristeći ilegalne kanale. naravno, kompanija CHM do Brasil je negirala ove tvrdnje.

Zahtjevan proces eksploatacije zlata
Zahtjevan proces eksploatacije zlata

Uprava društva Chimet je izjavila da su prekinuli svaku suradnju sa CHM do Brasil u listopadu prethodne godine, nakon što su se pojavili prvi navodi o metodama koje su korištene za eksploataciju zlata.

Pored toga, predstavnici kompanije Chimet su izjavili i da nikada nisu poslovali direktno sa prozvana četiri tehnološka giganta, te da su zlato prodavali bankama, čija imena nisu naveli. Međutim, brazilska savezna policija pronašla vezu između njih i samog izvora zlata.

Nelegalno iskopavanje zlata doživjelo je ogroman porast u Brazilu od trenutka kada je 2019. predsjednik postao Jair Bolsonaro. Jedan od njegovih ciljeva bio je odobravanje iskopavanja zlata na zabranjenoj teritoriji, što Amazon svakako jeste.

U ovom trenutku nelegalno i neregulirano iskopavanje zlata ne samo što uništava dijelove prašume već i zagađuje rijeku i riječni svijet zbog ispuštanja velikih količina žive koja se koristi u procesu ispiranja zlata. Također, postoje navodi da su rudari nasilno uklanjali domorodačke zajednice sa teritorija za iskopavanje.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije