Financa
Digitalni poslovni portal

Što za transakcije kriptovalutama znači “Mempool”?

Transakcije kriptovalutama nisu tako jednostavne kao obične digitalne transakcije, dok stvari poznate pod nazivom ”Mempool” čine ključni dio procesa.

Dinamiku transakcije kriptovalute može biti pomalo nezgodno razumjeti, jer ne funkcionira na isti način kao tradicionalna digitalna transakcija. Brojni elementi igraju ulogu u svakoj transakciji kriptovalute, uključujući ”mempool”. Ali što je mempool i kakvu ulogu ima u vašim kripto transakcijama?

Kako funkcioniraju transakcije kriptovaluta?

Da bismo razumjeli poziciju mempoola u kripto transakcijama, prođimo kroz brzi pregled cijelog procesa. Na blockchainu se transakcija provodi, a zatim je provjeravaju rudari ili validatori, kako bi mreža ostala sigurna. Ovdje je važno napomenuti da ne rade sve transakcije kriptovalute na potpuno isti način jer se svi lanci blokova razlikuju jedni od drugih. Na primjer, netko može koristiti algoritam dokaza o udjelu, dok drugi koristi dokaz rada. Neki mogu zahtijevati više potvrda, dok drugi zahtijevaju manje.

Uzmimo Bitcoin, na primjer. Ovaj blockchain zahtijeva najmanje šest potvrda po transakciji, a finalizacija transakcije može potrajati neko vrijeme zbog velike potražnje korisnika. Ethereum, s druge strane, zahtijeva najmanje sedam potvrda. Osim toga, svaki blockchain ima različit broj čvorova, što utječe na broj prisutnih mempoola. Možda ćete otkriti da neki mempoole nazivaju “mempool”. Iako je to u redu kada se govori o određenom mempoolu, važno je zapamtiti da ne postoji jedan veliki mempool raširen kroz cijeli blockchain. Umjesto toga, svaki čvor ima svoj vlastiti mempool. Dakle, što više čvorova mreža ima, to će biti više mempoola.

Ali u svakom slučaju, mempooli igraju važnu ulogu u transakcijama kriptovalutama. Dakle, koja je njihova svrha?

Mempool; ilustracija
Mempool; ilustracija

Što je točno ”Mempool”?

Mempool (skraćeno od “memory pool” ili ”memorijski bazen”) djeluje kao neka vrsta čekaonice za transakcije kriptovalute na čekanju. Kao što je prethodno navedeno, kripto transakcije se ne provode i ne finaliziraju istovremeno. Umjesto toga, mora ih potvrditi mreža čvorova blockchaina da bi se obradili. To može potrajati, tako da transakcija na čekanju treba nekamo otići dok čeka potvrdu. Ovo “nekamo” je mempool. Sve transakcije na blockchainu moraju ući u mempool radi potvrde. Unutar mempoola, čvor može pohraniti informacije o nepotvrđenim transakcijama. Ovisno o hardveru koji se koristi za pokretanje čvora, veličina njegovog mempoola može se razlikovati. Vrhunski hardver često može pohraniti veće količine podataka, dok rudimentarni hardver ima niži kapacitet pohrane mempoola.

Kada mreža ima veliku transakcijsku potražnju, mempooli se začepljuju, ustupajući mjesto duljim transakcijskim vremenima, kao što često vidimo na lancima blokova s ograničenom skalabilnošću, kao što je Bitcoin. Mreže s dosljednim sigurnosnim kopijama mempoola također mogu imati veće naknade općenito. Kada određeni mempool dosegne svoj kapacitet pohrane, rudar ili validator će početi davati prioritet transakcijama s najvišim naknadama, jer tu leži njihov financijski poticaj. Stoga, ako odaberete najnižu moguću naknadu za svoju transakciju kriptovalute, velike su šanse da ćete na kraju duže čekati da se ona potvrdi.

Neki trgovci na Bitcoin blockchainu odlučuju koristiti akceleratore transakcija kako bi skratili vrijeme čekanja njihove transakcije u mempoolu (iako to nije zajamčeni lijek). U ovom scenariju, pojedinac će ili ponovno emitirati svoju transakciju kako bi podsjetio rudare da je još uvijek na čekanju ili će platiti naknadu za određivanje prioriteta svoje transakcije. Čim se transakcija potvrdi, ona napušta mempool i zamjenjuje se drugom transakcijom na čekanju. Transakcije koje ne zadovoljavaju minimalnu naknadu bit će odmah uklonjene iz mempoola i neće biti obrađene.

Ali mempooli nipošto nisu savršeni i nisu prošli bez kritika. Neki vjeruju da financijski element povezan s mempoolima stvara nepravednu prednost za bogatije korisnike. To se također vidi u rudarskoj industriji, gdje oni koji imaju sredstava za ulaganje u skuplji hardver često imaju veće šanse za rudarenje i žetvu nagrade.

Mempooli su ključni u provjeri kripto transakcija

Unutar kripto blockchain mreže, mempooli su neprocjenjivi. Bez ovih baza podataka čvorovi ne bi mogli vidjeti transakcije na čekanju i bolje organizirati proces rudarenja ili provjere valjanosti. Iako mempooli nisu bez problema, oni čine okosnicu modela kripto transakcija.

Izvor: PC Chip

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije