Financa
Digitalni poslovni portal

Pelješki most dignuo cijene kvadrata!

Znatno skočila prodaja nekretnina, za jednom vrstom objekata prava je pomama: ‘Malo ih je, odmah se nađe kupac...‘; Donosimo detaljan pregled tržišta

Cilj je izgradnje prometne infrastrukture, poznato je, razvoj i porast životnog standarda stanovnika kraja u kojemu se odvija.

Upravo takvim očekivanjima popraćeno je ovih dana i otvaranje Pelješkog mosta, koji će bez sumnje utjecati na sve gospodarske i društvene segmente na drugom po veličini hrvatskom poluotoku. Među ostalima, i na tržište nekretnina. Zanimljivo je stoga vidjeti trenutačni odnos ponude i potražnje te cijena koje proizlaze iz tog odnosa.penosi SD.

Potražnja za nekretninama na Pelješcu konstantno, ali polako raste – ocjena je Mateja Samardžića iz zagrebačke agencije “Opereta”, koji navodi:

– Svake godine imamo nešto više upita i realizacija. Cijene najbrže (po)rastu u očekivanjima prodavatelja, tako da su tražene cijene svakako zabilježile znatniji rast, posebno ove godine. Pri tome su u većim mjestima, koja su i do sada imala veću realizaciju i više cijene, one dignute za nekoliko postotaka, dok su u manjim mjestima, koja do sada nisu imala potražnju, ali joj se sada nadaju, cijene podigli za desetke postotaka – navodi Samardžić.

PROBLEMI S DOKUMENTACIJOM

Očekivano, reklo bi se, cijena i prodaja građevinskog zemljišta na Pelješcu su u porastu od 2017. godine, s tim da je najveći porast prodaje zabilježen lani, kad je prodano 150 posto više zemljišta nego 2018., odnosno gotovo dvostruko više u usporedbi s 2020. godinom.

– Prošle godine prodano je više građevinskih parcela nego zajedno zbrojena poljoprivredna zemljišta, kuće i apartmani. Poljoprivredna zemljišta svoj su bum doživjela 2020. godine, dok im je sada prodaja u padu, kao i cijena. Mali je broj prodanih kuća, i u tom dijelu do sada nema većih promjena. Najmanji broj realizacija imaju stanovi/apartmani, kojih je najviše prodano 2021., što je i dalje simboličan broj za ovoliko područje. Most je, dakle, najviše utjecao na percepciju prodavatelja, dok se pravi utjecaj na kupce i cijelo područje tek očekuje – konstatira Samardžić.

Naš sugovornik podsjeća na činjenicu da je ovo područje uvijek bilo slabo dostupno, pa samim time i nedovoljno poznato široj javnosti. S druge strane, razvojem turizma, ali i nastojanjima i trudom lokalnih gospodarstvenika, koji su sve poznatiji u svijetu, raste i broj zainteresiranih za ljepote i čari Pelješca i Korčule. Sve to pridonosi rastu potražnje.

PONUDA I POTRAŽNJA

Govoreći o odnosu ponude i potražnje nekretnina, Samardžić ističe da je gradnja mosta potaknula više domaćih investitora s ovog područja, zajedno s malo više stranaca, dok se pravi i širi interes tek očekuje u idućim godinama, posebno stranih kupaca.

Ne propušta, međutim, upozoriti na to da vrlo mali broj kvalitetnih nekretnina ima uredno vlasništvo i dokumentaciju. Također je teško naći kvalitetnu nekretninu na traženim lokacijama, posebice u prvom redu uz more, neovisno o tome traže li se zemljište ili kuća. Uz sve to, budžeti kupaca još uvijek su ispod očekivanja prodavatelja.

Za dobru nekretninu, u prvom redu uz more, uz prilagođene cijene, potražnja je višestruko veća od ponude. Takvih je nekretnina, ipak, malo i odmah se prodaju. Ponuda građevinskih i poljoprivrednih zemljišta na dislociranim lokacijama još uvijek je znatno iznad potražnje.

Na tržištu su, uz zemljišta, najčešće stare kuće na “lošijim” lokacijama, u koje vlasnici ne vide računicu ulagati ili jednostavno nisu zainteresirani za renovaciju, kao i stariji apartmanski objekti na svim lokacijama.

 

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije