Financa
Digitalni poslovni portal

Erste planira izgraditi 15.000 stanova u Hrvatskoj

U bliskoj suradnji s javnim sektorom, austrijski Erste Group planira do 2030. godine u zemljama istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, "osigurati 15.000 pristupačnih stanova i ponuditi ih za najam".

U bliskoj suradnji s javnim sektorom, austrijski Erste Group planira do 2030. godine u zemljama istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, “osigurati 15.000 pristupačnih stanova i ponuditi ih za najam”.
U Češkoj, primjerice, već je osnovano zasebno društvo, CS Affordable Housing, kako bi se sagradile povoljne stambene jedinice za najam, a u Slovačkoj će oko 200 stanova postati dostupno još ove godine, pri čemu je slovački državni sektor djelomični investitor, piše seebiz.

Slični koncepti razvijaju se i u Mađarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, rekao je Willi Cernko, novi predsjednik Uprave Erste Group Banka, prilikom predstavljanja rezultata poslovanja u prvih pola godine i najave strategije njegova poslovanja.

Kada je riječ o Hrvatskoj, pojasnio je kako su trenutno u tijeku kontakti s lokalnim vlastima, a da bi projekt zaživio, važnim smatra pripremu zakonskog okvira u kojem se banka pojavljuje kao investitor.

– Pritom ne možemo očekivati povrat po visokoj, dvoznamenkastoj stopi, nego on može biti najviše 3,5 posto s obzirom na to da je cilj projekta pristupačna cijena najma, rekao je Cernko, ističući da treba računati i na druge troškove, kao što su trošak za zemljište i sama gradnja objekata.

Umjesto vlasništva, u Erste banci vjeruju da će se u budućnosti u zemljama regije više prakticirati najam “cjenovno pristupačnog stanovanja”, kao što je to već duga tradicija u Austriji, gdje osigurava oko milijardu eura godišnje za financiranje gradnje više od 6000 subvencioniranih stambenih jedinica.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije