Financa
Digitalni poslovni portal

Međunarodni zračni prijevoznici pokreću planove za rješavanje ljetnog putničkog kaosa

Zrakoplovna industrija je u rasulu od početka pandemije Covid-19. "Savršena oluja" štrajkova i manjka osoblja prisiljava zrakoplovne tvrtke da ojačaju svoje planove kako bi se nosili s ljetnim kaosom u putovanju.

Zrakoplovna industrija je u rasulu od početka pandemije Covid-19. “Savršena oluja” štrajkova i manjka osoblja prisiljava zrakoplovne tvrtke da ojačaju svoje planove kako bi se nosili s ljetnim kaosom u putovanju.

Otprilike 90 000 radnih mjesta ukinuto je u američkim zračnim prijevoznicima jer je mobilnost u cijelom svijetu zaustavljena 2020., dok su easyJet i Airbus među europskim kompanijama koje otpuštaju osoblje.

Broj putnika koji idu na odmor i poslovne letove od tada se ponovno povećao i premašio brojke prije pandemije. Međutim, ta smanjenja koja štede troškovr pretvorila su se u nestašice koje uzrokuju pustoš.

British Airways u utorak je obustavio prodaju letova na kratkim relacijama s londonskog Heathrowa nakon što je zračna luka zatražila od zrakoplovnih kompanija da smanje broj putnika.

Dakle, što drugi zrakoplovni prijevoznici rade ovog ljeta?

Prilagodbe rasporeda

Nizozemski zračni prijevoznik KLM ograničit će prodaju karata koje lete iz Amsterdama u rujnu i listopadu nakon što je zračna luka Schiphol ograničila broj odlaznih putnika.

Zrakoplovna tvrtka “ne očekuje da će biti potrebna otkazivanja” kako bi se ispunila ograničenja koja nameće zračna luka, ali upozorava da će “na nizozemskom tržištu biti dostupno manje sjedala nego inače“.

Njemački avioprijevoznik Lufthansa je početkom ljeta korigirao raspored i otkazao 3000 letova iz Frankfurta i Münchena. Rane promjene napravljene su s ciljem “rasterećenja cjelokupnog sustava i pružanja stabilnog rasporeda letova“, kažu iz ovog avioprijevoznika.

Zrakoplovna kompanija također je otkazala više od 1000 letova zbog napuštanja zemaljskog osoblja u srpnju. Trenutno nema ograničenja u broju putnika.

Niskotarifni prijevoznik easyJet promijenio je svoj raspored u lipnju nakon što su amsterdamski Schiphol i londonska zračna luka Gatwick najavili ograničenja kapaciteta putnika. Od tada su se “operacije normalizirale“, prema easyJetu, a učinak je “sada na razini iz 2019. godine.

American Airlines je otkazao neka putovanja u “kratkom roku” zbog ograničenja broja putnika na Heathrowu, prema tvrtki, ali nije spomenuo buduće poremećaje, prenosi CNBC

Swiss International je u srpnju otkazao neke nadolazeće letove planirane između srpnja i listopada. Zrakoplovna tvrtka je rekla da su izmjene “postale neophodne zbog poznatih ograničenja u kontroli zračnog prometa u Europi, ograničenja u zemaljskim i zračnim pružateljima usluga širom svijeta, kao i u SWISS-u.”

Normalno poslovanje

Zračni prijevoznik Emirates iz Dubajia nije napravio nikakve izmjene u rasporedu ili broju putnika nakon što je u srpnju odbio udovoljiti zahtjevima Heathrowa za ograničenje kapaciteta.

Austrian Airlines provodi svoj ljetni red letenja “prema planu“.

U međuvremenu, irski zračni prijevoznik Ryanair kaže da “ne planira ograničiti broj putnika” i da je taj kapacitet trenutno na 115% broja prije Covida.

Međutim, oporavak ostaje “krhak“, prema izvršnom direktoru Michaelu O’Learyju.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije