Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Ovo je deset najbogatijih Amerikanki koje su (su)vlasnice i pokretačice vlastitog biznisa

Američki poslovni magazin Forbes objavio je u specijalnom izdanju tradicionalnu godišnju listu sto najbogatijih žena koje su (su)vlasnice ili vode neke od najuspješnijih tvrtki u SAD-u, od proizvodnje badema do zrakoplovne industrije

Pad na američkom tržištu dionica ovog proljeća smanjio je zajedničku neto vrijednost najbogatijih žena na 111 milijardi dolara, što je pad od šest posto u odnosu na 2020. godinu. Trideset i osam od njih sto na Forbesovoj listi, a mi smo skratili popis na prvih deset, posjeduje manje bogatstvo nego 2021., ali 51 je bogatija, uključujući sedam pridošlica i sedam onih koje su se vratile na listu. Jedanaest ih je zadržalo istu razinu bogatstva kakvu su imale i u 2020. godini,prenosi tportal.

1. Diane Hendricks (75) imala je koristi od procvata gradnje stambenih zgrada potaknutog pandemijom. Njezino je bogatstvo vrijedno 12,2 milijarde dolara poraslo za više od milijardu dolara u proteklih godinu dana zahvaljujući rekordnoj prodaji u tvrtki ABC Supply, veleprodajnom distributeru građevinskog materijala koji je osnovala sa suprugom preminulim 2017. godine.

2. Judy Faulkner (78) u svom podrumu osnovala je 1979. godine tvrtku Epic Systems za medicinsku dokumentaciju. Prema podacima tvrtke, bolnice koje koriste njezin softver imale su dokumentaciju 78 posto pacijenata u SAD-u i više od tri posto pacijenata diljem svijeta u 2022. godini. Epic Systems lani je zabilježio prihod od 3,8 milijardi dolara, što je 13 posto više u odnosu na 2020. Faulkner, poznata kao škrtica, posjeduje 47 posto tvrtke, a njezino bogatstvo procjenjuje se na 6,7 milijardi dolara.

3. Judy Love (84) vlasnica je 500 petstotinjak odmorišta za kamiondžije u 41 američkoj saveznoj državi. Nastavila je sa širenjem i prošle godine, kada je otvoreno 38 novih lokacija, a u prvih pet mjeseci Love’s Travel Stops & Country Stores stigli su na još njih 18. Judy i suprug Tom osnovali su tvrtku 1964. godine, koju sada vode dva njihova sina. Njezino bogatstvo procijenjeno je na 5,2 milijarde dolara.

4. Johnelle Hunt (90) osnovala je u Arkansasu s pokojnim suprugom 1961. godine tvrtku J. B. Hunt Transport Services. Snažna potražnja za teretnim prijevozom povećala je prihode prošle godine za 26 posto, na rekordnih 12,2 milijarde dolara. Danas je ona najveći dioničar tvrtke za prijevoz kamionima sa 17 posto udjela. Procijenjeno bogatstvo iznosi joj 4,3 milijarde dolara.

5. Marian Ilitch (89) može biti zadovoljna prošlom godinom, jer bilo je to još jedno dobro razdoblje za Little Caesars, lanac pizzerija koji je 1959. godine osnovala s pokojnim suprugom Mikeom. Prodaja je 2021. dosegla 4,8 milijardi dolara u odnosu na 4,5 milijardi dolara godinu ranije. Little Caesars treći je po veličini lanac pizzerija u SAD-u, odmah nakon Pizza Huta i Dominosa. Njezino bogatstvo iznosi 4,3 milijarde dolara.

6. Thai Lee (63) suosnovala je IT kompaniju SHI International 1989. i danas je vodi kao izvršna direktorica. Prošla godina za SHI bila je rekordna po prodaji (12,3 milijarde dolara), što je 10 posto više u odnosu na 2020., rekordnu u odnosu na 2019. Potražnja za IT sigurnosnim rješenjima, kao i podrška za proširenje udaljenih i hibridnih radnih modela, bili su ključni pokretači rasta. Njezino bogatstvo iznosi 4,1 milijardu dolara.

7. Gail Miller (78) započela se baviti prodajom automobila otvorivši zastupništvo Toyote 1979. godine s danas preminulim suprugom Larryjem i izgradila poslovno carstvo poznato kao Larry H. Miller Group. Krajem 2021. prodala je zastupstva tvrtki Asbury Automotive Group za gotovo 3,5 milijardi dolara. To je uslijedilo nakon što je za 1,7 milijardi dolara prodala košarkaški NBA klub Utah Jazz milijarderu iz Utaha Ryanu Smithu 2020. godine. Procijenjeno bogatstvo iznosi joj četiri milijarde dolara.

8. Lydia Resnick (79) šefica je marketinga i suvlasnica poljoprivrednog diva Wonderful Co., smještenog u Kaliforniji. Tvrtka se bavi uzgojem i prodajom pistacija, badema, šipka i mandarina na oko 135.000 hektara voćnjaka u Teksasu, Meksiku i Kaliforniji. Uz to, Resnickovi su proširili biznis na punionicu sokova i vode, a posjeduju i vinariju i vinograde. Njezino bogatstvo vrijedno je četiri milijarde dolara.

9. Meg Whitman (65) dugogodišnja je izvršna direktorica iz Silicijske doline. Whitman je desetljeće vodila eBay i nadgledala Hewlett-Packardovu podjelu na HP Inc. i HPE, a najveći dio njezina bogatstva dolazi od udjela u tim tvrtkama. Predsjednik SAD-a Joe Biden u prosincu 2021. nominirao ju je za veleposlanicu SAD-a u Keniji, što je potvrdio Senat, pa je na tu dužnost stupila prije nekoliko tjedana. Bogatstvo joj se kreće oko 3,1 milijarde dolara.

10. Eren Ozmen (63) turska je imigrantica koja je došla u SAD 1981., a završila je poslovnu školu na Sveučilištu Reno u Nevadi zarađujući čišćenjem poslovne zgrade i prodajom baklave. Tvrtku Sierra Nevada Corporation (SNC) 1963. godine osnovao je John Chisholm s nekoliko zaposlenika koji su radili u hangaru za avione u zračnoj luci Reno Stead. Kada je bračni par Ozmen kupio SNC 1994. godine, a suprug Fatih bio je jedan od zaposlenika još od 1981. godine, tvrtka je imala oko 20 zaposlenih. Od tada je izrasla u kompaniju vrijednu više milijardi dolara i s više od 4000 zaposlenika. Glavna djelatnost SNC-a su ugovori s američkim ministarstvom obrane i NASA-om. Prošle godine par je tvrtku Sierra Space odvojio od SNC-a, što joj je podignulo vrijednost na 4,5 milijardi dolara, a istovremeno je povećalo njezino bogatstvo za 1,2 milijarde dolara, odnosno ukupno na 2,6 milijardi dolara.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije