Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Dinastije Porsche i Piech žele držati Volkswagen na još ‘kraćoj uzici’

Izjave vodećih dioničara sugeriraju da ih zanima veća kontrola nad najvećim proizvođačem auta.

Dvije obitelji koje drže kontrolni udjel u najvećem europskom proizvođaču automobila Volkswagenu u budućnosti namjeravaju kompaniju držati na još “kraćoj uzici” i žele veći utjecaj u strateškim pitanjima, navodi Reuters, a prenosi poslovni.hr

Radi se o obiteljima Porsche i Piech, a upućeni izvori ističu kako se radi o “igrama moći” uoči planiranog uvrštenja dionica proizvođača sportskih automobila Porsche na njemačku burzu.

U mirnijim vodama

Obitelji Porsche i Piech drže većinski udjel u Porsche SE, holding kompaniji koja drži najveći udjel glasačkih prava u Volkswagenu. Kako se može čuti u javnosti, ove dvije dinastije nadaju se da će se Volkswagen vratiti u “mirnije vode” nakon turbulentnog razdoblja u vrijeme mandata Herberta Diessa, koji je na odlasku s čelne pozicije.

Upućeni izvor Reutersa navodi kako predstavnici obitelji Porsche i Piech žele imati veću kontrolu nad implementacijom strateških ciljeva. Volkswagen je pod vodstvom Herberta Diessa napravio značajne korake u pravcu elektrifikacije svog proizvodnog programa.

Međutim, njegov – najblaže rečeno – izravan stil komunikacije izazvao je niz otpora unutar kompanije, što je ponekad zasjenilo njegova postignuća, a i testiralo strpljenje najvećih dioničara, tvrde izvori.

Rezultat takvog razvoja situacije jest da Piechovi i Porscheovi žele veću kontrolu nad operativnim poslovanjem kompanije. Želja za većim utjecajem već se manifestirala u odabiru Olivera Blumea, dosadašnjeg šefa Porschea, za novog glavnog izvršnog direktora cijelog Volkswagena.

Porshe je preuzeo Volkswagen 2009 godine.

Međutim, taj potez nije najbolje “sjeo” ostalim značajnim dioničarima kompanije jer će Blume ostati i na čelu Porschea, čak i nakon planirane početne ponude dionica (IPO).

Blume se ne može brinuti o svemu, to naglašava loše korporativno upravljanje u Wolfsburgu”, izjavio je krajem srpnja Ingo Speich, voditelj održivosti i korporativnog upravljanja u investicijskoj tvrtki Deka Investments koja je među 20 najvećih Volkswagenovih dioničara. Dodao je kako je Blumeovo imenovanje i “otrovna pilula” za Porscheov izlazak na burzu.

Ispunjeni interesi

Blume je na čelu Porschea od 2015. godine, a kao favorit dviju obitelji za vođenje cijelog automobilskog VW carstva neće smjeti odustati od izlistavanja Porschea.

Naime, IPO je ključan za Piechove i Porscheove jer će time opet postati izravni dioničari u te kompanije nakon što je taj proizvođač 2009. preuzeo Volkswagen. Dogodilo se to nakon neuspješnog pokušaja Porschea da kupi Volkswagen.

Struktura IPO-a prvenstveno ispunjava interese obitelji u daljnjem jačanju kontrole nad Porscheom i neće odustati od tog plana”, komentirao je Hendrik Schmidt, stručnjak za korporativno upravljanje u DWS-u koji drži udjele u Volkswageinu i u Porscheu.

Manuel Theisen, umirovljeni profesor na sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu kaže kako je “primarni razlog Porsceova izlaska na burzu – moć”.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije