Financa
Digitalni poslovni portal

BiH: u IT industriji najviše plaće

U prvom kvartalu 2022. godine na portalu MojPosao.ba objavljeno je više od 3.700 oglasa za posao i preko 8.600 radnih mjesta, a najveći broj oglasa bio je vezan za IT industriju te ugostiteljstvo i turizam gdje se tražio radnik više.

Ako se ovi podaci usporede s istim razdobljem iz 2020. i 2019. godine tržište rada se oporavilo i potražnja za radnicima vratila se na predpandemijsku razinu, ocijenili su na ovom portalu za posao.

100 000 kandidata na 8.600 pozicija

Na tih 8.600 pozicija ove se godine prijavilo više od 100.000 kandidata što također predstavlja rast u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Osim što je zabilježen rast oglasa za posao, podaci govore i o izmjenama strukture najpopularnijih zanimanja u Bosni i Hercegovini.

Najveći broj oglasa vezan za IT industriju, u oblasti ugostiteljstva traži se radnik više

Tako je najveći broj oglasa za posao vezan za IT industriju, ugostiteljstvo i turizam te zdravstveni sektor.

U posljednje je vrijeme u oglasima za posao porastao broj onih koji nude opciju rada od kuće, a ne samo u sjedištu kompanije.

 Veliku ekspanziju nakon pandemije, navode na MojPosao, doživjela su zanimanja kao što operateri u call centrima jer je porasla potreba građana da što više stvari obavljaju online i putem telefonskih poziva.

„Zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva postala su također tražena i popularna tijekom cijele godine, a ne samo sezonski kao što je to prije bio slučaj“ – navode.

Također, primjetan je i rast oglasa kad su u pitanju ljudski resursi, kako na asistentskim tako i na rukovodećim položajima u različitim industrijama.

„Potreba za zanatskim poslovima također postoji, ali je u isto vrijeme upravo taj kadar u deficitu jer je smanjen interes onih koji žele biti zanatlije, kao i zbog odlaska tog kadra u inozemstvo“ – primjećuju na portalu MojPosao.ba.

Trend potražnje radnika u IT industriji prati i trend porasta plaća u ovom sektoru

Tako je primjerice pozicija IT direktora plaćena s 3.805 KM, IT arhitekta 3.083 KM, IT managera 2.609 KM itd.

Kada su u pitanju pak najlošije plaćeni poslovi u BiH, na prvim mjestima su obućari s 633 KM, šivači 643 KM, čistači 668 KM i radnici u osiguranju 674 KM.

Slijede ih zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane s prosjekom 713 KM, građevinarstvu sa 770 KM i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima s 820 KM itd.

Podsjetimo da je prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu 2022. godine iznosila 1.065 konvertibilnih maraka.

Najviše prosječne neto plaće u prethodnom kvartalu su bile u financijskoj i djelatnosti osiguranja 1.629 KM, proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji  1.585 KM i sektoru informacija i komunikacija 1.529 KM.

Nezahvalno bi međutim bilo govoriti o razlikama u visini plaće i uspoređivati Bosnu i Hercegovinu s njemačkim sustavom jer standardi nisu isti.

No, ukupno prosječna neto plaća u slučajno odabranim zemljama, primjerice u Srbiji, iznosi 1.524 KM, u Hrvatskoj 1.910 KM, Rumunjskoj 1.171 KM i Bugarskoj 2.087 KM.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije