Financa
Digitalni poslovni portal

Solarna energija – osnove koje trebamo znati

Obnovljivi izvori energije su izvori energije koji se stalno ili određenim postupcima obnavljaju pa se tako mogu iskorištavati bez iscrpljivanja. Veliki broj država u okviru svojih energetskih politika potiče izgradnju postrojenja obnovljivih izvora energije jer “primjenjuju različite poticajne mjere kako bi osigurale rast udjela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu”.

U Bosni i Hercegovini, a posebno u Hercegovini zbog geografskog položaja, popularna je proizvodnja električne energije iz solara. Što je solarna energija, te kako pomoću sunca proizvesti električnu energiju pokušat će pojasniti financa.ba

Sunčeva energija – uvod

Utvrđeno je u obnovljivim energijama solarna energija daje najviše. Međutim, mnogi ljudi ne znaju kako solarni paneli rade, te vas želimo upoznati sa spomenutim procesom.

Kako sam izraz govori, sunčeva energija koristi energiju sunca za proizvodnju električne energije. Osnovna prednost proizvodnje električne energije iz sunčevih zraka jeste da je neograničena, te da je u potpunosti ekološki prihvatljiva. Ako ćemo pričati o nedostacima, onda je to diskontinuitet, obzirom da prilikom nedostatka sunca, proizvodnja staje.

Ilustracija prozvodnje energije iz sunca
Ilustracija prozvodnje energije iz sunca

Od zrake sunca do električnog napona

Fotonaponska proizvodnja je upravo svojstvo koje određeni materijali imaju kako bi mogli generirati struju kada su izloženi sunčevom zračenju. To se događa kada energija na sunčevoj svjetlosti oslobađa elektrone stvarajući tok električne energije. Moramo znati da je sunčevo zračenje protok fotona. Da bismo znali kako solarni paneli rade, moramo znati što se sastoji od modula niza fotonaponskih stanica. Oni su ništa više od slojeva silicija koji su prepuni fosfora i bora. Zahvaljujući sunčevom zračenju koje generira električni naboj, to je poput njihove serializacije u modulu, tako da se napon može prilagoditi upotrebljivom DC sistemu. Kroz strujni pretvarač se neprekidna energija generirana u solarnom panelu pretvara u izmjeničnu energiju koja će se koristiti za dom.

Energija povezivanjem s pretvaračem stvara se naizmjenično. Zapamtite da energiju koja se troši tijekom dana izmjenjujete iz dana u dan. Napon koji pružaju solarni paneli uvijek je prilično regularan i linearan. Međutim, količina isporučene električne struje ovisit će o intenzitetu sunčevog zračenja kojim pada na solarni panel. Stoga, performanse solarnog panela u velikoj mjeri ovise o tome koliko snažnu svjetlost prima. Različita osnovna stanja u zavisnosti od doba dana, godišnjeg vremena i vremenskih uvjeta.

Solarna energija -ilustracija
Solarna energija -ilustracija

Snaga solarnog panela

Da bismo razumjeli kako solarni paneli rade, moramo dobro znati kako se izračunava snaga solarnog modula. A to je da se prilikom mjerenja snage moraju izračunati i performanse panela. Mjera korištena u solarni moduli se izvode u vršnim vatima (Wp). To je mjera koja se koristi kao referenca i ona služi za mjerenje performansi solarnih panela kako bi se kasnije mogle uspostaviti usporedbe između njih.

Mora se shvatiti da količina sunčevog zračenja koja pada na solarni panel varira zavisno od doba dana i doba godine. Stvorena struja mora se izračunati pomoću znatnih oscilacija, što otežava proračun. Nećemo uvijek generirati istu količinu energije, pa možemo napraviti manje ili više točne procjene. Da bi se riješio ovaj problem, koriste se vršni Watt (eng. watt peak). Oni predstavljaju performanse koje pružaju paneli s obzirom na sunčevo zračenje i standardnu ​​temperaturu. Zbog toga je važno prilikom dimenzioniranja fotonaponske instalacije analizirati koliko vršnih watt-a treba instalirati kako bi se dobio maksimalni mogući kapacitet samopotrošnje. Prilikom ugradnje solarnih panela moraju se uzeti u obzir svi faktori, poput geografskog područja, orijentacije mjesta ugradnje i kuta postavljanja. Na taj način, svi ovi podaci moraju se unijeti kako bi se analizirala potrošnja i očekivanja i procijenila veličina instalacije koja najbolje odgovara potrebama svake od njih.

Solarna energija – najčešća primjena

Proizvodnja solarne energije je postala popularna u posljednjem desetljeću u Bosni i Hercegovini. Poznato je da su proizvođači električne energije imali poticaje od strane države za proizvodnju, što je dodatno populariziralo i motiviralo privatne proizvođače. Kako je cijena električne energije porasla u posljednjednje vrijeme dio proizvođača se odlučuje i na proizvodnju bez poticaja, te prodaju na slobodnom tržištu.
Kako bi osigurali neovisnost, mnogi poduzetnici kojima električna energija zauzima ozbiljan udio u troškovima odlučuju se na investicije u solarne panele kako bi ovisnost o cijenama električne energije imala što manji utjecaj na poslovanje i profitabilnost.
U slučaju privatnih kuća rijetki se još odlučuju za instalaciju solarnih panela. Uzimajući u obzir najave poskupljenja električne energije vjerujemo da ćemo u narednom periodu vidjeti sve veći broj privatnika koji će se odlučivati da proizvode energiju za vlastite potrebe.

Je li solarna energija najjeftiniji način za proizvodnju velike količine struje

Nedavno je financa.ba u svom članku pisala kako proizvodnja energije pomoću sunčevih zraka koje se odbijaju od površine zemlje, rade noću, pomažu pri uzgoju jagoda: tehnologija solarnih ploča strelovito napreduje, a troškovi za ključne segmente svjetske energetske tranzicije naglo padaju. Detalje saznajte u članku.

Solarni paneli - ilustracija
Solarni paneli – ilustracija

Izvori: Wikipedia & Solarno

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije