Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Nastavak oporavka Wall Street-a

Wall Street je proteklog tjedna porastao za otprilike tri posto, ostvarivši dobitke četvrti tjedan zaredom zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora FEDu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.

Koliko su rasli indeksi

Dow Jones indeks protekloga tjedna porastao je za 2,9 posto, na 33.755 bodova. Istodobno, S&P 500 indeks skočio je za 3,2 posto, na 4.279 bodova te je sada u plusu 17,5 posto od sredine lipnja, kada je zabilježio najnižu razinu od početka godine. Nasdaq indeks, pak, ostvario je tjedni dobitak od 3 posto, završivši trgovanje na 13.045 bodova. S&P 500 i Nasdaq ostvarili su najduži tjedni pozitivni niz od studenoga lani.

Dow Jones od 07. do 14.08 izvor Yahoo Finance
Dow Jones od 07. do 14.08 izvor Yahoo Finance

Inflacija usporava, investitori optimistični

Razlog dobrom raspoloženju na Wall Street-u bili su novi podaci o inflaciji u SAD-u u srpnju. U srijedu je objavljen indeks potrošačkih cijena, koji je pokazao da je inflacija usporila s lipanjskih rekordih 9,1 posto na 8,5 posto, što je bilo niže od očekivanja tržišta, piše Index.

Dan kasnije objavljeno je da su proizvođačke cijene u srpnju porasla 9,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što je njihov najniži rast od listopada 2021. Na mjesečnoj razini, pak, inflacija proizvođačkih cijena smanjena je za pola posto, a to je bio njezin prvi pad od travnja 2020., uglavnom zahvaljujući padu cijena energenata.

Nasdaq od 07. do 14.08 izvor Yahoo Finance
Nasdaq od 07. do 14.08 izvor Yahoo Finance

Ti podaci poduprli su očekivanja investitora da će FED u rujnu podići kamatne stope za 0,5 umjesto za 0,75 posto, kao u prethodna dva navrata. FED je, naime, dosad podignuo ključne kamatne stope za ukupno 2,25 postotnih bodova, u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, zabrinuvši sudionike na financijskim tržištima da će tako agresivno zaoštravanje monetarne politike pogurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Tržište je zasigurno primilo sjajnu vijest protekloga tjedna o inflaciji. Sada je na djelu pobjednički uzlet, no još nije “misija ostvarena”, još nas čeka dug put do suzbijanja inflacije“, smatra Dec Mullarkey, direktor za investicijske strategije SLC Managementa iz Bostona.

Drugi dio godine optimističan u SAD-u

Inflacija bi u SAD-u do kraja godine mogla usporiti na 7 posto godišnje, no dosezanje cilja o temeljnoj inflaciji ispod 4 posto, što je i dalje dvostruko više od FEDova cilja, bt će mnogo teže nego tržište percipira“, dodao je Mullarkey.

Nakon teškog početka godine, bolje od očekivanja zarade korporativne Amerike u drugom tromjesečje također su doprinijele rastu optimizma investitora. Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu porasle u tom razdoblju za 9,7 posto na godišnjoj razini, mnogo više od 5,6 posto, koliko je prognozirano na kraju tog tromjesečja, navodi Index.

S&P 500 od 07. do 14.08 izvor Yahoo Finance
S&P 500 od 07. do 14.08 izvor Yahoo Finance

Oporavak i u Europi

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nastavile rasti zahvaljujući znakovima usporavanja inflatornog pritiska u najvećem svjetskom gospodarstvu. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,64 posto, na 13.795 boda, a pariški CAC 1,25 posto, na 6.553 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,31 posto, na 28.546 bodova – najvišu razinu od siječnja.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije