Financa
Digitalni poslovni portal

Elon Musk gradi vlastitu društvenu mrežu?

Bili smo svjedoci Musk-ovog pokušaja akvizicije Twitter-a. Nakon što smo pomislili da je transakcija završena, sve se izjalovilo, Elon Musk nije uspio steći upravljački udio u društvenoj mreži, ali od ideje posjedovanja jedne, nije odustao.

Tweet koji je zagolicao maštu

Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama, su opet na osnovu Twitter-a zaključili da se špekulira o mogućnosti da vlasnik Tesle napravi, potpuno novu društvenu mrežu. Evo tweet-a koji je zagolicao maštu novinara u SAD-u:

Kao što se može vidjeti, tijekom Twitter konverzacije s korisnicima Tesle sa Silicon Walley-a, upitan je jeli li razmišljao o pokretanju vlastite društvene platforme, obzirom da se posao sa kupnjom dionica Twitter-a iskompliciralo. Elon Musk je na to odgovorio objavom linka “X.com”
Prije špekulacija oko kupnje Twitter-a, Musk je znao u medijima spomenutimogućnost pokretanja vlastite društvene platforme, ali nakon najave akvizicije ta ideja je gotovo zaboravljena.

Elon Musk je vlasnik domene X. com od 2017.

Prema posljednjim informacijama Musk je odustao od planirane akvizicije Twitter-a, navodeći kao glavni razlog lažne profile i botove. Perspektiva upravljačkih tijela Twitter-a je drukčija, te oni tvrde da se Elon Musk predomislio obzirom da u posljednjih godinu dana razvoj tržišta je uzrokovao gubitke, te ovo nije idealan trenutak za nove akvizicije. Kako je došlo do pada vrijednosti imovine, već je financa.ba pisala, a možete se posjetiti ovdje. Domenu “X.com” Musk je kupio još 2017. od PayPal-a i naglasio je da ima veliku viziju onoga što bi X Corporation mogao postati.

Elon Musk
Elon Musk

Twitter ne podržava “slobodu govora”

Musk, i sam aktivni korisnik Twitter-a, u posljednje vrijeme voli naglasiti da se ne slaže s generalnom politikom ove mreže. U nekoliko navrata je kritizirao načela slobode govora na ovoj društvenoj mreži.
Poznato je da je u jednom svom tweet-u napravio anketu i pitao korisnike vjeruju li da se ova društvena mreža pridržava principa slobode govora, a preko 70 posto je glasalo negacijski.

Ukoliko se Musk i odluči za pokretanje nove platforme, pridružio bi se rastućem portfelju tehnoloških kompanija koje se pozicioniraju kao promotori slobode govora i koji očekuju da će privući korisnike koji osjećaju da su njihovi stavovi neprihvatljivi na platformama poput Twitter-a, Facebook-a, te Youtube-a.

Međutim, nijedna od navedenih kompanija, uključujući Truth Social Donald-a Trump-a, konkurente Twitter-a, do sada se nije približila dometu i popularnosti mainstream društvenim mrežama.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije