Financa
Digitalni poslovni portal

Zaključno sa lipnjem u BiH ukupno izdano 1.270 radnih dozvola

U dosadašnjem tijeku realizacije Sporazuma o zapošljavanju  državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji najviše su se tražili radnici iz Bosne i Hercegovine sa sljedećim zanimanjima: vozač, varilac, armirač, tesar, zidar, elektroinstalater, bravar, kuhar. Ipak, najviše oglasa za Sloveniju jeste za vozače i na njih otpada gotovo 25 posto oglasa. A odmah iza njih po broju oglasa je varilac, saznaje Fena u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Bosna i Hercegovina  ima sklopljene pravne okvire za zapošljavanje sa Slovenijom, Katarom, Srbijom i Njemačkom (Njemačka samo za medicinare sa srednjom školom), a trenutno Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje za dvije državeSloveniju i SR Njemačku, dok iz Katara i Srbije nema radnih ponuda. Posredovanje u Sloveniju i Njemačku se odvija od 2013. godine.

Za osobe koje odlaze u inozemstvo mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencija nema nikakve podatke.

Za Njermačku su do sada, od 2013. godine, ukupno izdane 6.622 radne dozvole.

Što se tiče radnih dozvola za strance, U Bosni i Hercegovini je u periodu 01.01.-30.06.2022. godine ukupno izdano 1.270 radnih dozvola i to 461 radna dozvola koja se uračunava u kvotu i 809 radnih dozvola izdanih neovisno od utvrđene kvote, u skladu sa članom 64. i 65. Zakona o strancima. To je povećanje u odnosu na isti period prošle godine za 274 radne dozvole – navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Najviše radnih dozvola izdano je u slijedećim djelatnostima: 331 građevinarstvo, 191 trgovina, 137 poslovanje nekretninama, 106 u oblasti  umjetnost, zabava, rekreacija i 100 za prerađivačku industriju.

Najviše radnih dozvola izdano je za državljane slijedećih 10 država: Srbija – 253, Turska – 242, Kina – 85,  Kuvajt – 60, Bangladeš – 48, UAE – 42, Sirija – 36, Albanija – 35, Hrvatska – 32, Saudijska Arabija – 30.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije