Financa
Digitalni poslovni portal

Amazon Web Services u drugom kvartalu ostvario rast prihoda

Amazon se pohvalio godišnjim rastom prihoda svog Amazon Web Servicesa (AWS) od 33 posto u drugom kvartalu ove godine, što znači da je ta američka kompanija stigla od 19,74 milijardi dolara i tako premašile prognozu StreetAccounta od 19,56 milijardi dolara, prenosi profitiraj.hr.

Ipak, rast se usporio jer je u prethodnom kvartalu zabilježen nešto veći, od 37 posto na godišnjoj razini. To je tek manji pokazatelj onoga s čime će se Amazon, kao i druge velike kompanije, morati nositi u narednom periodu.

Jer, čak i na ovim razinama, gdje je klijentela redom moćna i velika, vide se promjene u ponašanju po pitanju potrošnje. Primjerice, StreetAccount je predvidio da će AWS zabilježiti profit od 6,04 milijardi dolara, ali ostvareno je 5,72 milijardi.

Operativna margina smanjila se pak na kvartalnoj razini s 35,3 posto na 29 posto, ali operativna dobit je pozitivna stavka i iznosila je 3,32 milijarde dolara.

“Rezultati uključuju veću kombinaciju troškova, odražavajući inflaciju plaća u područjima visoke potražnje, uključujući inženjere i druge tehnološke radnike, kao i povećanje ulaganja u tehnološku infrastrukturu za podršku dugoročnom rastu”, naglasio je Brian Olsavsky, Amazonov direktor financija.

Da problemi koji slijede i mogu se već sad prepoznati nisu samo Amazonovi, potvrđuje činjenica da su Alphabet i Microsoft zabilježili usporeni rast. Svejedno, Azure je porastao za 40 posto u smislu prihoda, a Google Cloud je imao 36 posto bolju prodaju. Dakle, negativnosti su možda ipak pretjerane, posebno jer se odnose na usporavanje rasta, ne na odlazak “u minus”.

Ono što će biti prevaga u ovoj situaciji jest uspješno pružanje optimiziranih usluga klijentima, kojima je želja uštedjeti dok dolaze krizna vremena, odnosno, dok su u kriznim vremenima. Sve najveće kompanije to obećavaju, ali oči su uprte u AWS, koji kontrolira oko 39 posto tržišta.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije