Financa
Digitalni poslovni portal

BiH odlično koristi bogat energetski potencijal

Regija strajuhuje od energetske krize i već uvode redukcije električne energije (Kosovo, Sjeverna Makedonija), a druge zemlje poput Srbije i Albanije daju ogromne novce za uvoz, Bosna i Hercegovina sa ovim energentom ima poprilično dobru situaciju i ostvaruje dobru zaradu na izvozu.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na području Balkana koja ima viškove i koja obilato izvozi električnu energiju, a samo u prvom polugodištu ove godine po ovom osnovu utržen je 701 milijun KM, prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

BiH je ovaj strateški proizvod najviše prodavala susjedima – u Srbiju je ostvaren izvoz vrijedan 307 milijuna KM, a u Hrvatsku 211 milijuna KM. U prošloj godini bilančni suficit iznosio je oko 4.900 gigavat satova od ukupno oko 17.000 gigavata proizvedene električne energije.

Obnovljivi izvori energije su i ekološki prihvatljivi
Obnovljivi izvori energije su i ekološki prihvatljivi

Zahvaljujući ovakvim prilikama cijene električne energije za domaćinstva su nepromijenjene, dok je za indusutrijske potrošače u FBiH povećanje ograničeno na maksimalnih 20 posto. Ovakvu dobru situaciju za potrošače u aktualnoj krizi sigurno ne može priuštiti mnogo zemalja.

Primjerice, Srbija će do kraja godine na uvoz električne energije i uglja potrošiti milijardu eura, uključujući i oko 530 milijuna eura nakon havarije u TE Kostolac u prosincu prošle godine.

Albanija je u ovoj godini do sada zbog manje proizvodnje u hidroelektranama, koje su glavni proizvođači, prisiljena uvoziti više od polovine potrebne količine električne energije kako bi podmirila potrebe, a to znači “šokantan račun” od 600 milijuna eura u ovoj godini.

Ipak, iako uvozi ogomne količine električne energije, Albanija je izašla u susret Kosovu koje je također u velikim problemima i od ponedjeljka je uvelo prekide u isporuci struje potrošačima. Nakon postignutog dogovora dvije zemlje, isključenja struje su za sada otkazana.

U Sjevernoj Makedoniji odlučili su za 15 posto smanjiti potrošnju struje od 1. rujna uštedama, jer ova zemlja koja je akitivirala i neke ranije zaustavljene termoeblokove ne može osiguratyi dovoljno struje za svoje potrebe.

U Hrvatskoj su također zabrinuti, pa se najavljuju i moguća isključenja električne energije. Vlada će vjerojatno morati povlačiti neke poteze, smatraju stručnjaci, zbog sve veće cijene struje na tržištu koja je veliki teret za dobavljače, posebno za HEP koji drži veliki dio maloprodajnog tržišta u zemlji, i razlike u odnosu na cijenu za domaćinstva koju će neko morati platiti, piše Indikator.

Solarna energija -ilustracija
Solarna energija -ilustracija

U Bosni i Hercegovini je situacija je puno bolja nego u susjednim državama, iako su iz Elektroprivrede HZBHB, čija proizvodnja u cjelini počiva na obnovljivim izvorima energije, prije svega hidroelektranama, nedavno preventivno zatražili podršku Vlade u slučaju da se kompanija bude suočila s teškoćama u opskrbi potrošača. Mostarska elektroprivreda zbog suše ima težu situaciju nego sarajevska, te je prisiljena uvoziti određene količine struje na tržištu po tržišnim cijenama.

Elektroprivredna poduzeća u BiH osjećaju posljedice zbog suše, a što potvrđuje i manja proizvodnja električne energije, posebno u hidroelektranama u drugom kvartalu ove godine. Tako je proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini u svibnju iznosila 1.269 gigavat sati što je najmanje u posljednjih nekoliko mjeseci i u odnosu na travanj manja je za 14 posto. U travnju u odnosu na ožujak proizvodnja je također bila u padu 2,2 posto.

Proizvodnja u hidroelektranama pala je na najniži nivo u svibnju na svega 367 GWh nakon 477 GWh u travnju, i činila je svega 28,9 posto ukupne proizvodnje električne energije.
Ipak, usprkos tome, BiH ima dovoljno struje da zadovolji svoje potrebe i nije prisiljena da poseže za nekim mjerama kakve su odavno poduzete drugdje, poput gašenja rasvjete u gradovima i slično. Teret situacije u kojoj je tržišna cijena struje porasla u “nebeske visine” a za potrošača ostala niska za sada podnose elektroprivredna poduzeća, pa se tako dobit Elektroprivrede BiH nakon prošlogodišnjih 45,3 milijuna istopila na 219 tisuća KM na polugodištu ove godine.

Benefite ovakvog razvoja sigurno najviše osjeća gospodarstvo koja je zahvaljujući Vladinoj mjeri ograničenja cijene struje zaštićena od velikih cjenovnih šokova. Hoće li tako ostati i u sljedećoj godini u situaciji kada svi strahuju od zime koja dolazi, za sada je rano govoriti.

Vjetrenjače - obnovljivi izvor energije
Vjetrenjače – obnovljivi izvor energije

Uglavnom, jeftina električna energija je, sasvim sigurno, i konkurentska prednost BiH budući da je gospodarstvo uglavnom koristi za opskrbu, a tek u manjem opsegu troši plin. Eventualni problemi sa isporukom plina u predstojećoj zimi tako bi pogodili manji dio poduzeća, dok bi na drugoj strani jeftina i dostupna električna energija gospodarstvu mogla priskrbiti povećanje obujma poslova iz EU gdje značajan broj zemalja očekuje teškoće u energetskoj opskrbi. No, prilično dobra situacija sa električnom energijom u BiH ne bi ttrebala uljuljkati vlast, koja bi morala voditi računa o energetskim prilikama i s tim u vezi donositi primjerene mjere.

Činjenica da su već pokrenuti postupci za poskupljenje struje u Republici Srpskoj govore da je sadašnja situacija teško održiva. U ovoj godini zbog izbora vlasti očigledno ne žele donositi odluke o poskupljenjima električne energije za domaćinstva, ali ih nakon što izbori prođu to zasigurno treba očekivati.

Nedavno smo pisali o obnovljivom izvorima energije, te proizvodnji električne energije iz solarnih panela, ukoliko želite podsjetite se.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije