Financa
Digitalni poslovni portal

Električni romobili – koliko su zaista korisni

Svi smo suočeni s enormno velikim troškovima goriva, te su se mnogi odlučili na alternativne načine prijevoza. Jedno od riješenja su i električni romobili, kojih je sve više u ponudi.

Financa.ba je odlučila za čitatelje analizirati koliko su zaista električni romobili korisni u svakodnevnom prijevozu. Sve češće viđamo zaposlene ljude, kako koriste električni romobil kao oblik prijevoza koji štedi dragocijeno vrijeme na kratkim relacijama. Nastavite čitati i saznajte najveće prednosti i nedostatke električnog romobila.

Električni romobil – sve prednosti

Gotovo ne postoji stanovnik na kugli zemaljskoj koji bi se suočio s problemom učenja vožnje električnog romobila. Potrebno je svega nekoliko minuta kako bi vozač pohvatao osnove vožnje električnog romobila i naučio kako održavati ravnotežu, a poprilično je lak i za upravljanje. To ga čini prikladnim prijevoznim sredstvom za sve generacije, uključujući i starije.

Idealan za kraće urbane relacije

Poprilično je zahvalan za transport na kraćim gradskim relacijama, do 20ak kilometara. Ovo se posebno odnosi na urbane sredine, jer treba napomenuti da je romobilom lako upravljati po asfaltnim površinama, te je mogućnost za nesreću, odnosno pad, manja. Romobilom je gotovo nemoguće upravljati po makadamskim putevima. Pokreću se na litij-ionsku bateriju. Bateriju je potrebno redovito puniti, ali električna energija još je uvijek značajno jeftinija od goriva. Osim toga, električne romobile je relativno jednostavno i povoljno održavati. Povremeno ćete morati zamijeniti točak ili svjetlo, ali to je ništa u usporedbi sa cijenom posjedovanja npr. automobila.

Putuju s vama

Većina električnih romobila je sklopiva i laka za transport,u prosjeku teži oko 10 do 12 kg pa je lako bez problema ponijeti vlastiti primjerak ukoliko putujete u vikendicu, na more ili na neki izlet gdje ćete moći uživati u vožnjama. Osim trasnporta, lagan je za spremanje, te ne zauzima mnogo mjesta u uredu, u stanu, u vikendici ili na nekoj drugoj lokaciji, ako oskudjevate prostorom. Osim što su praktični i korisni, električni romobili također mogu biti zabavan način provođenja slobodnog vremena. Naime, osim običnih “gradskih” modela e-romobila, postoje i off-road opcije kojima možete istraživati zahtjevnije terene.

Električni romobil u svakodnevnoj uporabi - ilustracija
Električni romobil u svakodnevnoj uporabi – ilustracija

Nedostaci

Električni romobili imaju nekoliko nedostataka koji bitno utječu na način na koji ih možete koristiti. Kako biste prije kupovine donijeli trezvenu odluku, trebate biti upoznati i s negativnim stranama.
U posljednje vrijeme se sve više piše o ozljedama prilikom korištenja električnih romobila. Imaju točkove malih dimenzija, zbog čega je vožnja po neravnom terenu neugodna, a čak i potencijalno opasna – a rezultat su padovi i ozljede.

Ne podnose kišu i snijeg

Ukoliko živite na geografskoj lokaciji gdje su česte promjene vremena, moglo bi se desiti da romobil neće biti idealno prijevozno sredstvo. Naime, poprilično su osjetljivi na vlagu, vodu i velike temperaturne razlike. To znači kako električni romobil ne možete voziti po jakoj kiši, a niske zimske temperature pak mogu drastično skratiti životni vijek baterije. Tako se lako može desiti da dođete na posao s romobilom, a vrijeme se promjeni, te da morate tražiti alternativu za povratak kući.

Baterija ograničava užitke

Litij-ionska baterija koja pokreće romobil ima prosječno vrijeme trajanja između 300 i 500 ciklusa punjenja. To znači kako ćete bateriju na romobilu morati zamijeniti nakon tri godine, odnosno nakon prijeđenih 10.000 do 15.000 kilometara. Ne održavate li vozilo redovito, te će brojke biti drastično manje. Poprilično je bitno naglasiti da cijena baterije zna biti i 40% vrijednosti romobila.

Ne trpe loše puteve

Već je napomenuto da se vožnja romobilom preporuča po urbanim asfaltiranim putovima, gdje s jednim punjenjem se u prosjeku može prijeći oko 30 kilometara. Međutim na navedenu dužinu utječu i čimbenici poput težine vozača, prosječne brzine vožnje, nagiba ceste, vremenskih uvjeta i slično.

Trikovi s električnim romobilima – izvor Youtube

Umjesto preporuke

Električni romobili su praktični i jednostavni za korištenje, zauzimaju malo prostora i lako se transportiraju, a jedini veći trošak predstavlja kupovina nove baterije. Poprilično su korisni u sredinama gdje vladaju prometne gužve, te su ceste asfaltirane, te bi bilo idealno ravne. Znaju nas ostaviti ukoliko dođe do padalina, obzirom da ne podnose idealno vlagu i hladnoću. Zbog malih točkova zahtjevaju pažnju prilikom vožnje, u protivnom padovi znaju biti jako bolni.
Ukoliko se električni romobil odlično uklapa u vašu dnevnu rutinu, ne oklijevajte – izaberite jedan iz široke ponude i iskoristite sve prednosti ovog praktičnog i elegantnog vozila.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije