Financa
Digitalni poslovni portal

Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj najveći u zadnjih 70 godina

Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj dosegnuo je u srpnju novu najvišu razinu otkada je statistički ured prije više od 70 godina počeo objavljivati podatke. Porast cijena potaknut je u prvom redu kontinuirano snažnim poskupljenjem energenata.

Proizvođačke cijene porasle su u srpnju za 37,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 32,7 postotnog skoka u lipnju, izvijestio je Destatis. Ekonomisti su predviđali da će rast blago usporiti. Stopa rasta najviša je od 1949. kada su se počeli objavljivati podaci, napominje statistički ured.

I u srpnju motor rasta proizvođačkih cijena bio je energetski sektor čije su cijene udvostručene zbog skoka cijena prirodnog plina i struje.

Kada se isključe energenti, proizvođačke cijene bile su više za 14,6 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježio je i sektor intemerdijarnih proizvoda, od 19,1 posto, sektor netrajnih potrošačkih dobara, od 16,2 posto, i sektor proizvoda za široku potrošnju, od 10,9 posto.

Proizvođačke cijene kapitalnih dobara porasle su za 8,3 posto. I mjesečna usporedba pokazuje snažno ubrzanje rasta cijena koje su u srpnju porasle za 5,3 posto u odnosu na lipanj kada su uvećane 0,6 posto, prenosi tportal.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije