Financa
Digitalni poslovni portal

Do uspjeha kroz strateške investicije i dobru pripremu sezone

ACI u pola godine s prihodima boljima nego rekordne 2019.

Dvije teške pandemijske godine, obilježene bezbrojnim ograničenjima i velikom neizvjesnošću ostavile su neizbrisiv trag na turističkoj industriji. Kao jedna od otpornijih grana turizma pokazala se nautika. Nautičari su i prije pandemije bili najkonkurentnija branša, a zahvaljujući njima, hrvatski turizam ne samo da je opstao, nego je i spremno ušao u novu turističku sezonu, koja će prema svemu sudeći biti i bolja od pretpandemijske 2019, prenosi tportal.

Dokazuju to i poslovni rezultati. Najveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d. u prvoj polovici ove godine imao je poslovne prihode od 98 milijuna kuna što je 4,6 milijuna kuna više nego u rekordnoj turističkoj 2019.

ACI je u prvoj polovici ove godine u svoju infrastrukturu i usluge uložio 47,9 milijuna kuna ili gotovo četiri milijuna kuna više nego lani, što je temelj za odlične rezultate koji će biti ostvareni ove godine i koji neće biti posljedica pukog ublažavanja epidemioloških mjera.

Za uspjeh presudne su bile strateške investicije i dobra priprema sezone. Od ulaganja teškog gotovo 50 milijuna kuna najviše je otišlo na rekonstrukciju infrastrukture i gradnju obalnog zida u jednoj od najatraktivnijih marina – onoj u Dubrovniku. U nju je ACI uložio 27,9 milijuna kuna. Potom, gotovo dva milijuna kuna uloženo je u adaptaciju apartmana u marinama Rab i Milna, dok je na sanaciju marine Trogir potrošeno 4,7 milijuna kuna.

Uređena su parkirališta uz implementaciju sustava upravljanja parkiralištem u marinama Jezera i Pomer te su izvršena druga ulaganja u cilju oplemenjivanja i podizanja standarda kvalitete u ACI marinama diljem zemlje. Smještajni kapaciteti uređeni su u ACI marinama Šimuni, Rab i Milna, dok je već ranije u marini Cres, jednoj od rijetkih hrvatskih marina s prestižnih 5 sidara, uređeno devet apartmana.

Planovi ACI-ja tu ne završavaju. S obzirom na atraktivnost destinacija u kojima je većina marina smještena, prometnu dostupnost i komunalnu infrastrukturu, veliki broj ACI marina idealno je mjesto za izgradnju smještajnih kapaciteta, hotela i raznih drugih sadržaja. Kao potencijalne lokacije nameću se marine u Umagu, Opatiji, Cresu, Supetarskoj Dragi, Vodicama, Skradinu, Trogiru, Milni i Korčuli te na kraju marina u Puli. Na nekoliko lokaliteta, pa tako i u Puli, intenzivno se radi na izradi potrebne dokumentacije za rekonstrukciju. Kao važan čimbenik lokalne zajednice, ACI je u lipnju ove godine potpisao Memorandum o razumijevanju s Gradom Pulom i Lučkom upravom Pula s ciljem uređivanja i oplemenjivanja pulske rive.

Kad se govori o investicijama, nikako ne možemo zaobići jednu od najvećih investicija u nautički turizam, buduću ACI marinu Rijeka na prostoru riječkog Porto Baroša. Prekrasnu marinu s mnoštvom sadržaja u samom centru grada ACI će graditi s partnerom GITONE Kvarnerom koji je dio poznate Lurssen grupacije. Po svemu sudeći, čini se da je iza ACI-ja još jedna uspješna sezona, a itekako se ima čemu veseliti u budućnosti.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije