Financa
Digitalni poslovni portal

Feynmanova tehnika: Najbolji način da naučite bilo što

Feynmanova tehnika je metoda učenja koja oslobađa vaš potencijal i tjera vas da razvijete duboko razumijevanje.

Richard Feynman bio je fizičar koji je dobio Nobelovu nagradu. Međutim, njegova prava supermoć bila je sposobnost da komplicirane teme drugima objasni jednostavnim riječima. Shvatio je da žargon, nejasne riječi i složenost otkrivaju nedostatak razumijevanja.

Četiri su ključna koraka Feynmanove tehnike:

  1. Odaberite koncept o kojem želite naučiti
  2. Objasnite to djetetu od 12 godina
  3. Razmislite, pročistite i pojednostavite
  4. Organizirajte i pregledajte

Istražimo ove korake detaljnije kako biste ih mogli primjeniti već danas.

Feynman je shvatio razliku između razumijevanja nečega i poznavanja imena nečega, i to je jedan od najvažnijih razloga njegovog uspjeha. Nikada se nije zadovoljavao samo time da zna kako se nešto zove. Želio je to razumjeti na dubljoj razini.

Osoba koja kaže da zna što misli, ali ne može to izraziti, obično ne zna što misli.

Mortimer Adler Američki filozof i autor

Feynmanova tehnika

Korak 1: Odaberite koncept o kojem želite naučiti.

Koja vas tema zanima?

Nakon što odredite temu, izvadite prazan list papira. Napišite sve što znate o temi koju želite razumjeti kao da je podučavate djetetu.

Kako saznajete više o temi, dodajte biljške na svoj list. Ljudima je često korisno koristiti olovku druge boje kako biste mogli vidjeti kako vaše učenje raste.

Kada mislite da razumijete temu, prijeđite na korak 2.

Korak 2: Objasnite to 12-godišnjaku

Sada kada mislite da razumno dobro razumijete neku temu, objasnite je 12-godišnjaku.

Koristite svoj list kao referencu i pokušajte ukloniti svaki žargon ili složenost. Koristite samo jednostavne riječi. Koristite samo riječi koje bi dijete razumjelo. (Ako želite primjer kako to učiniti, pogledajte u Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words. Knjiga koristi 1000 najčešćih riječi za objašnjenje stvari.)

Svatko može zakomplicirati temu, ali samo netko tko razumije može je pojednostaviti.

Žargon prikriva naše nerazumijevanje. Kada ste prisiljeni napisati ideju od početka do kraja jednostavnim jezikom, otkrijete gdje se mučite … gdje to baš i nema smisla … gdje ste frustrirani … gdje zapravo ne razumijete tako dobro kao što ste mislili. Samo identificiranjem praznina u svom znanju možete ih popuniti.

Korak 3: Razmislite, pročistite i pojednostavite

Tek kada temu možete objasniti jednostavnim riječima, shvatit ćete je.

Jednostavno je lijepo.

Pregledajte svoje bilješke kako biste bili sigurni da niste zabunom posudili neki žargon ili zamaglili nešto komplicirano.

Čitajte ga naglas kao djetetu. Ako objašnjenje nije dovoljno jednostavno ili zvuči zbunjujuće, to je dobar pokazatelj da trebate razmisliti i doraditi ga.

Vratite se na izvorni materijal i pregledajte dijelove koje još ne razumijete.

Ponavljajte dok ne dobijete jednostavno objašnjenje.

Korak 4: Organizirajte i pregledajte

Da biste testirali svoje razumijevanje u stvarnom svijetu, neka ga pokuša iskoristiti netko drugi. Koliko je učinkovito bilo vaše objašnjenje? Koja su pitanja postavili? Oko kojih dijelova su se zbunili?

Kada ste zadovoljni svojim razumijevanjem, uzmite stranicu koju ste izradili s jednostavnim objašnjenjem i stavite je u registrator. Slijedeći ovu tehniku ​​za sve što naučite dobivate poveznicu punu učenja koju možete pregledati nekoliko puta godišnje.

***

Najuspješniji ljudi na svijetu mogu prihvatiti komplicirane teme i objasniti ih publici jednostavno (i nezaboravno).

Razumijevanje ove tehnike može vam pomoći da izbjegnete da vas drugi prevare. Sljedeći put kada budete slušali nekoga kako nešto objašnjava koristeći žargon ili komplicirane izraze, zamolite ih da to objasne jednostavnim riječima. Ako se frustriraju, to je znak da ne razumiju u potpunosti o čemu govore. Da jesu, mogli bi to bolje objasniti.

Izvor: fs.blog

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije