Financa
Digitalni poslovni portal

Bundesbank priprema Njemačku za recesiju

Jučer je Njemačka Centralna Banka – Bundesbank prezentirala da očekuje kako će inflacija nastaviti ubrzavati i mogla bi dostići vrhunac ove jeseni, iznad 10 posto, te su informirali njemačku javnost da je recesija sve bliža.

Kamate rastu, energenti nedostupni

Europska Centralna Banka je podigla kamatne stope sa rekordno niskih nivoa prošlog mjeseca da bi se izborila sa inflatornim pritiscima. Prema špekulacijama i daljnjia povećanja su gotovo sigurna obzirom da je gotovo nemoguće očekivati dodatni rast cijena u ovim okolnostima. Dodatni problem za njemačko gospodarstvo predstavlja visoka ovisnost o ruskom plinu, te se zbog navedenog svrstala među najranjivije europske države na bilo kakve poremećaje u distribuciji ovim energentom, a rastući troškovi plina već utiču na proizvodnju i očekuje se da će se pogoršati.

Da će doći do pada gospodarskog volumena tijekom nadloazeće zime vrlo je vjerojatno. Uzroci su visoka ovisnost oko distribucije plina tijekom zime zime, te naglo povećanje cijena verovatno će teško uticati na domaćinstva i poduzetnike

navodi se iz Bundesbank

Ruski Gasprom ograničava isporuke plina

Ruski gigant Gasprom koji isporučuje plin Europi preko plinovoda Sjeverni tok 1, najavio je da će isporuka biti prekinuta na tri dana, od 31. kolovoza do 2. rujna, zbog održavanja.
Rusija ograničava izvoz plina kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog rusko-ukrajinskog rata. Zbog navedenoga, njemački ekonomisti su uvjereni da je recesija u toj zemlji neizbježna.

Njemacka ovisnost o plinu
Njemacka ovisnost o plinu

Šta vodi Njemce u recesiju?

Visoke cijene i nestašica plina već su utjecali na stanovnike, te je došlo do značajnog pada potrošnje, a industrijski sektori ovinsni o energiji, suočeni su s problemima zbog neplanirano visokog rasta troškova proizvodnje.
U međuvremenu, troškovi energije će nastaviti povećavati inflaciju, koja bi mogla dostignuti vrhunac prije jeseni – nešto iznad 10 posto. Ovo bi učinilo stopu inflacije pet puta većom od cilja Europske centralne banke (ECB) o održavanju rasta cijena do 2 posto godišnje.

Stopa inflacije bi na jesen mogla doseći 10 posto. Rizik od povećanja inflacije je visok, posebno u slučaju potpunog prekida isporuke plina iz Rusije. Ovo povećava rizik od brzog povećanja primanja radnika, posebno imajući u vidu rekordno nisku nezaposlenost, koja bi mogla da produži period visoke inflacije kroz spiralu rasta plaća i cijena.

navode iz Bundesbank
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije