Financa
Digitalni poslovni portal

Premijer Fadil Novalić govori o subvenciji građana od inflacije, reformama, infrastrukturnim projektima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je o projetima i aktivnostima Vlade FBiH, zaštiti građana od posljedica inflacije, te reformama i infrastrukturnim projektima. Kada je riječ o uredbama Vlade FBiH koje konkretno pomažu stanovništvu da sačuvaju egzistenciju u ovim vremenima velikih poskupljenja i aktivnostima Vlade na zaštiti građana od posljedica inflacije, premijer Novalić je istakao da je trenutna inflacija izazvana vanjskim faktorima na koje nemamo utjecaja, naše mjere su prije svega posvećene očuvanju i zaštiti životnog standarda ljudi. Ovo su bile glavne teme o kojima je govorio za tuzlanski info portal Tip.ba, prenosi Vlada FBiH.

Dakle, mi smo niz mjera usmjerili na finansijsku i materijalnu podršku našim građanima, naročito onima u stanju socijalne potrebe, umirovljenicima, ratnim veteranima, invalidima i porodicama teškog materijalnog stanja. Sa 100 KM jednokratne novčane pomoći podržali smo naše umirovljenike tako da su tu naknadu dobili već 5. kolovoza uz srpanjske mirovine. U ovom mjesecu, u skladu sa odredbama Uredbe o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena, uspjeli smo osigurati i isplate po 100 KM i korisnicima boračkih naknada, te civilnim invalidima i žrtvama rata. Kroz ovu uredbu, u cilju da ublažimo udarac na građane i njihov džep, ovim sustavom direktne pomoći obuhvatili smo više od 530 tisuća građana” – navodi premijer Novalić.

Fadil Novalić - najveći budžet u FBiH u povijesti
Fadil Novalić – najveći budžet u FBiH u povijesti

Dodao je da je Federalna vlada prva reagirala na poskupljenja, još u veljači kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, te da je doneseno i provedeno niz aktivnosti iz resora energije, rudarstva i industrije, trgovine, poljoprivrede, prometa, prije svega na osiguranju naše prehrambene i energetske neovisnosti.

Primjera radi, nedavno smo na sjednici Vlade usvojili odluku kojom za oko 70.000 ljudi subvencioniramo troškove električne energije. Do kraja studenog ovim kategorijama će se umanjivati računi u iznosu od 100 KM, u skladu s mjerama koje se provode već 10 godina. Uz sve ovo, ni u ovoj godini nisam dozvolio da poraste cijena struje za domaćinstva koja i dalje plaćaju cijenu koja je čak ispod troška njene proizvodnje. Naravno, dugoročno ni to nije održivo, ali budući da imamo svoju električnu energiju i da na nju, za razliku od nafte i plina, možemo da djelujemo, odlučili smo se za taj korak” – dodao je federalni premijer Novalić.

Istakao je da su nastavljene inspekcijske aktivnosti na terenu, kao i kontrole cijena kroz ograničavanje marži za gorivo i osnovne životne namirnice, te dodao da je privremeno zabranjen izvoz peleta i ogrijevnog drveta izvan BiH, kao i da njihove proizvođače i trgovce inspektori drže pod lupom.

Federacija BiH intenzivno osposobljava kapacitete u svojim terminalima za skladištenje goriva i plina. Osim u Blažuju, radimo i u Mostaru, Bihaću, Kladnju. Južna interkonekcija je jako važna za našu neovisnost i njena deblokada u političkom smislu nam treba jer to znači da nećemo ostati ovisni o ruskom plinu

navodi Novalić

Najveći poljoprivredni budžet ikada

Premijer se osvrnuo na mjere koje se odnose na prehrambenu nezavisnost, te naglasio da se s domaćim proizvođačima i privrednicima nalaze modeli subvencioniranja uljarica za proizvodnju ulja, pšenice za brašno, kao što smo učinili za mlijeko.
Podsjetit ću da smo ove godine usvojili najveći poljoprivredni budžet ikada. Drago mi je da nas u našim mjerama subvencioniranja prate i neki druge županije poput Tuzlanske koji je također izdvojio po 100 KM za svoje umirovljenike s najnižim primanjima. Očekujem da i ostali niži nivoi vlasti harmoniziraju mjere u oblastima za koje su nadležni i osiguraju podršku ugroženim stanovnicima. Jer, Federacija BiH iz indirektnih poreza, nakon što se odbije vanjski dug i dio koji pripada državnom nivou, dobiva samo trećinu, dok ostatak ide županijama i jedinicama lokalne zajednice, tako da ne možemo pokriti 100 posto socijalnih potreba. Zato stalno apelujem da se svi udružimo u rješavanju problema, i općine i županije. Oni to mogu učiniti, posebno jer mi iz federalnog budžeta i ove godine, što činimo već treću godinu zaredom, kantonalnim budžetima ubrizgavamo 200 miliona maraka, a općinama i gradovima 39 miliona. Iznos koji smo dodijelili općinama i gradovima u prethodne dvije godine je bio po 30 miliona. Dakle, kantoni i opštine su od Federalnog nivoa u posljednje tri godine dobili ukupno 699 miliona KM – dodao je premijer.

Kada je riječ o podršci budžetima kantona i opština, te budućim potezima Federalne vlade i rješavanju pitanja od životne važnosti za građane, premijer Novalić je istakao da ovogodišnji Budžet FBiH iznosi 5,6 milijardi konvertibilnih maraka, te da se najvećem dijelu odnosi upravo na konkretna i direktna izdvajanja za rješavanja životno važnih pitanja naših građana.

Na stabilizaciji radimo konstantno. Poreski prihodi rastu, što znači da naša ekonomija raste. Činimo sve da taj novac vratimo gospodarstvu i građanima kroz povećanje mirovina i naknada boračkim i socijalnim kategorijama. Pored toga, u posljednjih godinu dana smo uveli potpuno nova prava ili smo preuzeli obaveze nekih drugih nivoa vlasti, kao naprimjer naknadnu za roditelje njegovatelje i dječji dodatak. Međutim, treba znati i da su, primjerice, prihodi od indirektnih poreza na nivou Bosne i Hercegovine u prvih pet mjeseci porasli za 740 miliona KM. Opća je percepcija da država samo ubire poreze, a da se ne zna gdje oni idu. Kada je riječ o Federaciji BiH, federalnom budžetu je pripala sedmina, ili nešto više od 100 miliona – kazao je Novalić, dodavši da će se upravo toliko iz federalnog budžetagodišnje davati za dječji dodatak. Naše osnovno opredjeljenje je da svi naši građani moraju imati jednaka prava bez obzira u kojoj županiji žive. Zato smo donijeli zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, gdje uvodimo dječiji dodatak od 103 KM mjesečno do 18. godine. Umirovljenicima smo povećali mirovine za ukupno 11 posto u ovoj godini. Uvećali smo boračke naknade za što od ove godine izdvajamo dodatanih 50 miliona KM godišnje. Uduplali smo podršku povratnicima. Najveća izdvajanja do sada imamo u poljoprivredi i ona iznose 106 miliona KM. Donijeli smo Zakon o roditeljima njegovateljima, koji će imati mjesečne naknade i pravo na doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje. Također, prema izmjenama Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, s 10 miliona KM svim parovima u FBiH omogućavamo da pod jednakim uslovima imaju pravo na liječenje steriliteta na teret budžeta Federacije” – istakao je premijer FBiH Novalić.

Kada je riječ o programima zapošljavanja, federalni premijer je istakao da je za te namjene osiguran 61 milion KM, dok je za stambeno zbrinjavanje mladih osigurano 30 miliona KM.

Samo u ovoj godini za 19 javnih zdravstvenih ustanova dajemo 75 miliona KM. Ako se vratimo na period pandemije, sjetit ćete se našeg interventnog “Korona zakona”, uredbe za pomoć ugroženim sektorima, te uredbe kojom smo obrtnicima i ostalim kompanijama u Federaciji dodijelili oko 260 miliona KM i pomogli da izađu na kraj s negativnim posljedicama u poslovanju.

navodi Novalić

Prema njegovim riječima, ubrajajući ukupnu podršku županijama, općinama i gradovima za gospodarstvo, zdravstvo i pomoć budžetima na nižim nivoima vlasti u 2020. i 2021. godini, izdvojeno je blizu 827 miliona KM. Kada se tome doda ovogodišnjih 239 miliona, to je više od milijardu maraka potpore gospodarstvu, zdravstvu i nižim nivoima.
Usprkos pandemiji tijekom koje je Federacija ponijela najveći teret, uspjeli smo čak poboljšati ekonomsku stabilnost. Ukupna dobit gospodarskih društava prošle godine je bila 800 miliona KM veća, nego u pretpandemijskoj 2019. godini. I izvještaj Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ističe da su sve mjere koje smo poduzimali bile u skladu sa standardima razvijenih zemalja, članica G20.

Govoreći o zakonima koji su doneseni u sklopu socijalne reforme, Novalić je posebno istakao reformu MIO sustava, te podsjetio da je 2015. godine Mirovinski fond bio u minusu 226 miliona, dok je sada 80 miliona KM u plusu, te da su mirovinee za trećinu veće.

Posebno veliki rezultat smo postigli u oblasti radnog i boračkog zakonodavstva. Ono sa čim nisam zadovoljan jeste činjenica da je Vlada Federacije još 2018. godine uputila u Parlament Federacije BiH prijedloge zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, kojima se smanjuju porez i doprinosi na plate, i stvara mogućnost da poslodavci, preusmjere ta sredstva na povećanje plata svojim zaposlenicima. Poslodavci su rekli da će povećati plate radnicima onda kada se donesu novi fiskalni zakoni, ali oni i dalje, nažalost, stoje u ladicama Parlamenta Federacije BiH. Mi podržavamo povećanje minimalne plate, ali ono je moguće upravo uz usvajanje fiskalnih zakona. Bez toga, donošenje samo uredbe o minimalnoj plati po starim zakonima značio bi ogroman udarac na našu privredu i gubitak radnih mjesta, a to nikako ne smijemo dopustiti

navodi Novalić

“Naše reformske uspjehe svako dobronamjeran može prepoznati ukoliko želi da pogleda egzaktne pokazatelje koji su svima dostupni. Napomenut ću samo neke od primjera. Otkako je počeo naš mandat 2015. pa do prošle godine iz Budžeta FBiH za poticaje u poljoprivredi izdvojeno je ukupno 531,5 miliona KM. U periodu 2015-2019. investicije Javnog preduzeća Ceste FBiH iznosile su 145,5 miliona KM. Prema planovima poslovanja za 2020. i 2021., u realizaciji je još 483 miliona KM investicija, što je ukupno 628,5 miliona KM od 2015. do 2021. godine. U periodu 2015-2022. vrijednost izgrađenih puteva, objekata, dionica autoputeva, koji su u nadležnosti JP Autoceste FBiH povećana je za 1,416 milijardi KM ili 85 posto”.
Novalić je istakao da je ubrzanje izgradnje poddionica autoputa jedan od prioriteta, te da nikada više novca nije uloženo u izgradnju cesta i da je Federacija trenutno jedno veliko gradilište.

Premijer Fadil Novalić i Ministrica Financija Jelka Miličević mogu biti zadovoljni prihodima u 2021. godini
Premijer Fadil Novalić i Ministrica Financija Jelka Miličević


Otvorili smo modernu cestu od Stoca do Neuma, dužine 36 kilometara, koja će značajno skratiti i ubrzati putovanje naših građana na bosanskohercegovačko more, koja je koštala oko 90 miliona KM. Ova Vlada je jedina koja se usudila da gradi tunel Hranjen i on će biti izgrađen. Raspisan je tender za izvođača radova za izgradnju najvećeg infrastrukturnog projekta u Federaciji BiH – probijanje tunela Prenj. Radi se od Neuma do Orašja. Želimo ispraviti i neke nepravde, jer do sada je uglavnom najviše radova izvođeno na Vranduku, u dolini rijeke Bosne na potezu između Sarajeva i Zenice, u smjeru planine Ivan i u Hercegovini. Najviše novca za Koridor Vc potrošeno je u centralnom dijelu države, a periferni dijelovi ostali zapostavljeni u infrastrukturnom smislu. Stoga mijenjamo politiku i idemo na projektovanje za brze ceste, za Krajinu, Srednobosanski kanton, zapadnu Hercegovinu, Tuzlu” – dodao je premijer.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije