Financa
Digitalni poslovni portal

Snažan rast europskog nogometnog tržišta u 2021. unatoč pandemiji

Prema godišnjem pregledu financija u nogometu Deloitteovog odjela sportskih djelatnosti, prihodi na cijelom europskom nogometnom tržištu porasli su za 10 posto, na 27,6 milijardi eura, u sezoni 2020./21. (25,2 milijarde eura u sezoni 2019./20.) unatoč gotovo potpunoj odsutnosti navijača sa stadiona

Snažan oporavak prihoda na europskom tržištu, koji su se u sezoni 2019./20. bili smanjili prvi put u više od desetljeća zbog utjecaja pandemije bolesti COVID-19, potaknut je prihodima od televizijskih prava i uspjehom odgođenog Europskog nogometnog prvenstva, UEFA EURO 2020, održanog u lipnju 2021. godine.

Najznačajnije lige Europe

‘Velikih pet‘ europskih liga – s udjelom od 57 posto na europskom nogometnom tržištu – prihodovno su porasle za tri posto, na 15,6 milijardi eura. Međutim, polarizacija prihoda između i unutar europskih nogometnih liga nastavila se prilično intenzivno.

Prihodi klubova engleske Premier lige porasli su za osam posto, na 5,5 milijardi eura, u sezoni 2020./21. zahvaljujući prihodima od odgođenih TV prava. Nasuprot tome, njemačka Bundesliga – koja je zabilježila najmanji porast ukupnog prihoda od TV prava od svih liga ‘velike petorke’ u sezoni 2020./21. – zabilježila je pad prihoda od šest posto, na tri milijarde eura. Prihodi u španjolskoj La Ligi također su smanjeni za šest posto, na 2,9 milijardi eura. Klubovi La Lige zajednički su zabilježili operativni gubitak prvi put otkako je Deloitteov odjel sportskih djelatnosti počeo pratiti te podatke na razini pojedinačnih klubova u sezoni 2013./14.

Klubovi u talijanskoj Seriji A ostvarili su najveći postotni rast ukupnih prihoda od svih liga ‘velike petorke’ u sezoni 2020./21. i on je iznosio 23 posto, tj. 2,5 milijardi eura. Na osnovi povećanja odgođenih prihoda od TV prava od 48 posto zbog značajnih odlaganja, to je jedina liga koja je ostvarila veće kombinirane prihode nego prije početka pandemije.

Francuska Liga 1 dodatno je zaostala za Serijom A i sad ima dvostruku razliku ukupnih prihoda od preko 900 milijuna eura. Prihodi klubova Lige 1 porasli su za samo jedan posto tijekom sezone 2020./21., na 1,6 milijardi eura, te je završetak, a ne odlaganje natjecanja, doveo do ostvarivanja vrlo ograničenih odgođenih prihoda, piše tportal

Premier liga jedina je od ‘velikih pet’ koja je prijavila povećanje operativne dobiti s 55 milijuna eura na 541 milijun eura. Kada se izuzme Premier liga, ‘velika petorka’ ostvarila je povećanje operativnih gubitaka s 461 milijun eura na 901 milijun eura.

Klubovi diljem Europe igrali su značajan dio utakmica pred praznim tribinama ili sa smanjenim kapacitetom tijekom sezone 2020./21., što je uzrokovalo gotovo potpun gubitak prihoda od gledatelja na utakmicama. To je dokaz otpornosti industrije, a vrijednosti koje pokreću ugovori o TV pravima te uspjeh Eura 2020 utjecali su na to da europsko nogometno tržište prošle godine ostvari stabilan rast prihoda‘, komentirao je rezultate istraživanja Tim Bridge, vodeći partner u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti.

Međutim važno je ne zanemariti gubitničku poziciju mnogih klubova. Utjecaj pandemije iz temelja je promijenio financijsko upravljanje u europskom nogometu, pri čemu su lige i klubovi morali tražiti vanjska ulaganja te odgovoriti na promjenu trendova rashoda od transfera igrača i klupskog poslovanja.

Učinjeni iskoraci, kako bi se potaknula financijska održivost novim propisima UEFA-e i profesionalizirao ženski nogomet, izazvat će klubove da odstupe od tradicije, potencijalno povećavajući profitabilnost u industriji poznatoj po gubicima te stvarajući inkluzivnije okruženje za sve. Ovo je uzbudljivo razdoblje, ali se za njega treba dobro pripremiti.’

Trideset godina engleske Premier lige

Unatoč tome što su prihodi od gledatelja na utakmicama pali na samo 35 milijuna eura, prihodi klubova Premier lige porasli su za osam posto, na 5,5 milijardi eura, u sezoni 2020./21, nakon prvi put zabilježenog pada prihoda lige u prethodnoj sezoni.

Ovo povećanje se u velikoj mjeri može pripisati smanjenom prihodu od TV prava od 330 milijuna funti uslijed neodigranih utakmica i prebacivanja tih prihoda iz sezone 2019./20. u financijski period 2020./21.

Troškovi plaća u klubovima Premier lige porasli su za pet posto, na 3,9 milijardi eura, u sezoni 2020./21, pri čemu je samo sedam od 17 stalnih klubova Premier lige prijavilo smanjenje budžeta za plaće. Kao rezultat rasta prihoda koji nadmašuje povećanje plaća, odnos plaća/prihod blago je smanjen sa 73 na 71 posto u 2020./21.

Dok je operativna dobit u klubovima Premier lige porasla s 55 milijuna eura na 541 milijun eura tijekom sezone 2020./21., gubici prije oporezivanja ostali su značajni unatoč smanjenju s 1,1 milijarde eura na 756 milijuna eura. Ovo je treća uzastopna godina da su klubovi Premier lige prijavili gubitke prije oporezivanja, a samo su četiri kluba prijavila dobit prije oporezivanja u sezoni 2020./21.

Sve u svemu, neto dug klubova Premier lige na kraju sezone 2020./21. porastao je za četiri posto, na 4,6 milijardi eura (2020. je iznosio 4,4 milijarde eura).

Deloitte predviđa da će povratak navijača na stadione, novi ugovori o TV pravima i poboljšani komercijalni ugovori povećati prihode Premier lige na više od sedam milijardi eura u sezoni 2022./23. Brige dodaje: ‘Premier liga ulazi u četvrto desetljeće i ispred je konkurencije više nego ikada jer je iz pandemije izašla bez povećanja neto duga u mjeri u kojoj su to mnogi očekivali. Oštra realnost, međutim, glasi da je ova liga posljednji put bila na pozitivnoj nuli prije oporezivanja u sezoni 2017./18., što naglašava ključnu potrebu za snažnim upravljanjem i financijskim planiranjem u godinama pred nama.’

Priljev investicija

Deloitteova analiza naglašava procvat investicija u europskim ligama ‘velike petorke’ jer su klubovi tražili i privukli ulaganja na najvišoj razini. Petnaest investicija u nogometne klubove širom liga ‘velike petorke’ ostvareno je 2021. godine, više nego u 2019. i 2020. zajedno (12). Većinu (87 posto) investicija izvršili su pojedinci s visokom neto vrijednošću i privatne tvrtke, pri čemu je više od dvije trećine investicija došlo iz SAD-a.

Model vlasništva nad više klubova (multi-club ownership) postaje sve popularniji s više od 70 takvih vlasništva za koje se trenutno smatra da postoje, što je više nego dvostruko nego prije samo pet godina (28). Devet od 20 klubova Premier lige djeluje u okviru ovakvog modela.

Nogomet se pokazao kao atraktivna prilika za sve veći skup međunarodnih ulagača, čije je povjerenje ojačano oporavkom klubova nakon pandemije. Kako bismo osigurali to da nova ulaganja donose vrijednost svima – onima na terenu, na tribinama i u sobama za sastanke – ne može se prenaglasiti važnost odgovornog ulaganja, što štiti financijsku i operativnu održivost klubova‘, izjavio je Seam Boor, glavni M&A savjetnik u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti.

 

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije