Financa
Digitalni poslovni portal

Tko je ‘stolarev sin’ koji želi postati vlasnik Manchester Uniteda?

Problemi jednog od najvećih klubova na svijetu već su tjednima glavna tema sportskih medija. Loši rezultati, loša uprava i nezadovoljstvo navijača, čini se, kulminiraju, a sve su glasnije priče da će obitelj Glazer, vlasnici Manchester Uniteda, prodati klub.

Problemi jednog od najvećih klubova na svijetu već su tjednima glavna tema sportskih medija. Loši rezultati, loša uprava i nezadovoljstvo navijača, čini se, kulminiraju, a sve su glasnije priče da će obitelj Glazer, vlasnici Manchester Uniteda, prodati klub.

Posljednje informacije govore da Glazeri prodaju dio dionica, a da s druge strane jedan britanski milijarder ima želju preuzeti velikana s Old Trafforda.

Riječ je o Sir Jimu Ratcliffeu, jednom od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji.

Tko je sir Jim Ratcliffe?

Kako piše BBC, Ratcliffe je rođen kao sin stolara i od djetinjstva je veliki navijač Uniteda. Obogatio se kupnjom i recikliranjem odbačenih dijelova drugih poduzeća, prenosi bonitet.com

Forbes ga procjenjuje na nešto manje od 11 milijardi funti, dok ga Sunday Times Rich List navodi kao 27. najbogatiju osobu u Velikoj Britaniji, a procjenjuje da je brojka bliža 6 milijardi funti.

Iz poslovanja koje je nekoć bilo u vlasništvu naftnog diva British Petroleum (BP), Ratcliffe je stvorio Ineos, čije kemikalije i sirovine ulaze u gotovo sve što dodirnemo svaki dan. Od ambalaže za toaletne potrepštine, lijekove i hranu, do mobitela i namještaja.

Sa 194 lokacije u 29 zemalja, Ineos ostvaruje prodaju od oko £50 milijardi i zapošljava više od 26.000 ljudi.

Dr. No

Nakon što je 1974. diplomirao kemijsko inženjerstvo na Sveučilištu u Birminghamu, proveo je nekoliko godina u naftnim tvrtkama BP i Esso prije nego što se pridružio proizvođaču tkanina i kemikalija Courtaulds. Zatim je 1989. napravio potez koji mu je promijenio karijeru kada se pridružio fondu privatnog kapitala Advent International.

Nakon toga, on i kolega biznismen John Hollwood kupili su BP-jev odjel za kemikalije u Hytheu, u blizini Southamptona, za 40 milijuna funti 1992. godine. Do 1994. bila je procijenjena na 100 milijuna funti kada je puštena u promet na Londonskoj burzi.

Vlastitu tvrtku Ineos otvorio je 1998. godine, koju je proširio akvizicijama ili ulaganjem u kontroverzna područja poput frackinga (poseban način bušenja tla).

S obzirom na to da je većinski vlasnik tvrtke i nema konzultanata iz londonskog Cityja, brzo je ušao u posao.

Stekao je i reputaciju oštrog pregovarača u industrijskim sporovima, pa ga zovu i ‘Dr No’ po negativcu Bondu.

Također se navodno preselio iz UK-a u Monako 2020. godine, mjesto koje ne naplaćuje porez na dohodak ili kapitalnu dobit.

Ulaganja u sport

Posljednjih godina Ratcliffe ulaže u druga područja izvan kemije. Ima planove za izradu novog vozila temeljenog na Land Rover Defenderu, ali to će se vozilo proizvoditi u Francuskoj, a ne u Walesu kako je najavljeno.

Ineos je 2017. kupio Belstaff, proizvođača luksuzne motociklističke odjeće čije je jakne nekoć nosio glumac Steve McQueen, a modelirao David Beckham.

Posebna stvar je sport. Ratcliffe je vlasnik biciklističkog tima Ineos Grenadiers, francuskog nogometnog kluba Nice i švicarskog Lausanne-Sporta, dok Ineos također ima partnerstvo s timom Mercedes F1.

U svibnju ove godine dao je neuspješnu ponudu od 4,25 milijardi funti za kupnju Chelseaja nakon što je vlasnik Roman Abramovich stavio londonski klub na prodaju.

Vidjet ćemo hoće li postati vlasnik Manchester Uniteda.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije