Financa
Digitalni poslovni portal

Kripto hakeri ukrali su gotovo 2 milijarde dolara ove godine – evo zašto je to sve veći problem

Hakeri su već ukrali kriptovalute u vrijednosti od gotovo 2 milijarde dolara u 2022. — a godina je tek na polovici.

Od srpnja je hakiranje kibernetičkih kriminalaca ukradeno 1,9 milijardi dolara u kriptovalutama, prema Chainalysisovom “Mid-year Crypto Crime Update”.

U ovom trenutku prošle godine, hakeri su ukrali 1,2 milijarde dolara, prema izvješću. To je skok od gotovo 60% u usporedbi s prošlom godinom.

Unatoč pogrešnom shvaćanju da je kriptovaluta anonimna, i dalje je lakše pobjeći s kriptokovanicama kovanicama ili tokenima“, kaže Max Krupyshev, suosnivač i voditelj ekosustava kripto plaćanja CoinsPaid. “Ne mislim da su kripto hakeri jači od ‘uobičajenih’ vrsta, samo su kripto platforme nove i posjeduju vrijednu imovinu.

Loši akteri sve više ciljaju na protokole za decentralizirano financiranje (DeFi), koji su jedinstveno ranjivi na hakiranje, navodi se u izvješću. DeFi programi temeljna su blockchain tehnologija koja omogućuje financijske transakcije izvan tradicionalnih banaka. Ovi programi prvenstveno koriste Ethereum blockchain.

DeFi programi su javni i koriste otvoreni kod, što može biti od pomoći jer obično omogućuje brzo otkrivanje i rješavanje sigurnosnih problema, piše CNBC.

Međutim, budući da je kod otvorenog koda dostupan svima za pregled, kibernetički kriminalci mogu opsežno proučavati kod i pronaći ranjivosti koje se mogu iskoristiti i koristiti za krađu kripto sredstava, navodi se u izvješću.

Jedini način zaustavljanja hakera

A hakeri vjerojatno neće uskoro stati. Već su ukrali 190 milijuna dolara iz kripto startupa Nomad i 5 milijuna dolara iz nekoliko digitalnih novčanika Solane tijekom prvog tjedna kolovoza, izvještava Chainalysis.

Jedini način da ih se zaustavi jest da industrija ojača sigurnost i educira potrošače o tome kako pronaći sigurne projekte za ulaganje“, savjetuje se u izvješću.

Postoji mnogo virtualnih novčanika koji mogu sigurno pohraniti vašu kriptovalutu i zaštititi je od online napada, kaže Krupyshev. Međutim, važno je prvo temeljito istražiti kako biste utvrdili koja vrsta novčanika ima smisla za vas.

Također je ključno provesti vlastito istraživanje prije ulaganja u bilo što kako biste izbjegli potencijalne prijevare.

Posvuda postoje “lažne prilike i Ponzi sheme koje sjaje svojim neonskim svjetlima“, upozorava Krupyshev. “Nijedan siguran novčanik ne može spasiti mladog ulagača od njih.

Osim toga, policija mora nastaviti razvijati svoju sposobnost zapljene ukradene kriptovalute kako hakiranje više ne bi bilo privlačno kibernetičkim kriminalcima, izvještava Chainalysis.

Iako mnoge ulagače privlači neregulirana priroda kriptovalute, nedostatak središnjeg regulatornog tijela znači da ulagači obično nemaju istu zaštitu koju nude tradicionalne financijske institucije poput banaka.

I zapamtite, kripto imovina može biti vrlo nestabilna i podložna divljim promjenama cijena. Ne postoji jamstvo povrata vaše investicije, zbog čega stručnjaci preporučuju ulaganje samo onoliko koliko ste spremni potencijalno izgubiti.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije