Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

10 najstarijih tvrtki koje rade i danas

Nije novost da Japanci najbolje znaju kako započeti i održati posao. Na popisu "najstarije tvrtke na svijetu" čak je nekoliko japanskih koje postoje tisuću ili više godina.

Nije novost da Japanci najbolje znaju kako započeti i održati posao. Na popisu “najstarije tvrtke na svijetu” čak je nekoliko japanskih koje postoje tisuću ili više godina.

Tvrtkama koje stotinama godina odolijevaju vremenu i svemu što ono nosi – krizama, malim i velikim ratovima, vjerskim i političkim izazovima, poplavama, potresima i pandemijama – zajedničko je da su uglavnom obiteljske tvrtke koje se nisu ‘igrale’ kvalitetom.

Kako rade najstarije tvrtke

Naručite li danas zvono od talijanske tvrtke Marinelli, osnovane 1040. godine, dobit ćete primjerak izrađen od metala u tehnici koja se koristi od samog početka proizvodnje. A što se tiče Japanaca i njihovih tajni dugovječnosti poslovanja, one se kriju u načelu ‘dobro za sve‘. Dogovor nije dobar ako je dobar samo za jednu stranu. Dogovor mora biti dobar za sve tri strane – prodavatelja, kupca i cijelu zajednicu (sanpo yoshi, na japanskom).

Tradicionalno su to poznati japanski trgovci lijekovima i tekstilom (omi shonin) koji su putovali i prodavali robu početkom 17. stoljeća. Povjerenje su stjecali samo ako su dio prihoda ostavljali u mjestu gdje su trgovali. Taj dio je išao u blagajnu za gradnju mostova i škola.

Vrlo važno i zajedničko najstarijim tvrtkama koje su preživjele stoljeća izazova je načelo štedljivosti i ‘što manje riskiranja s kapitalom‘, kako je napisao nizozemski povjesničar Ari de Geus. “Takvi principi dovode najstarije tvrtke u poziciju da imaju novac za ulaganje, da prihvate nove poslovne prilike bez potrebe da traže financijsku pomoć treće strane”, napisao je Geus u svom istraživanju.

Najstarije tvrtke

Ovo je popis 10 kompanija u svijetu za koje se zna da su najstarije.

Prva, japanski Kongo Gumi, nastao čak stotinu godina nakon pada Rimskog Carstva, tehnički, nažalost, više ne postoji. Nisu uspjeli riješiti kredite te ih je prije 15 godina kupila tvrtka Takamatsu. Kongo Gumi bila je građevinska tvrtka specijalizirana za izgradnju hramova.

Druga, također japanska, osnovana je 771. godine i specijalizirana je za proizvodnju papirnate galanterije – od koverti, pozivnica do ukrasnih papira i dekoracija. Genda Shigyo poznata je tvrtka koja čuva japansku tradiciju.

Austrijski restoran St. Peter Stifts Culinarium u Salzburgu, osnovan 803. godine, preživio je sva ta stoljeća. Dostavu ne obavljaju, kako Google kaže, pa je moguće da je ovaj stari restoran zaradio neke negativne bodove kako moderna pravila nalažu.

St. Peter Stifts Culinarium u Salzburgu

Njemačka vinarija Staffelter Hof ujedno je i ugostiteljski paviljon. Osnovan je 862. godine i prostire se na sedam hektara vinograda.

U istom razdoblju osnovane su dvije kovnice (Monnaie de Paris i The Royal Mint). I danas rade kao najstarije državne tvrtke. Otkad postoji, Monnaie de Paris tiskao je nekoliko različitih valuta, uključujući francuski franak i euro.

Zanimljivo je da je jedna pivnica ušla na popis najstarijih tvrtki. Sean’s Bar je još uvijek otvoren i radi u Athloneu u Irskoj. Osnovan je 900. godine i bavi se proizvodnjom originalnog viskija.

Gore spomenuti talijanski Marinellijev posao proizvodnje zvona započeo je 1040. godine.

Nakamura Shaji još je jedna japanska građevinska tvrtka koja posluje od 970. godine. Trenutno je najstarija svjetska građevinska tvrtka specijalizirana za drvene konstrukcije.

Od 1074. godine belgijska pivovara Affligem proizvodi pivo po staroj srednjovjekovnoj recepturi. Priča o zakladi seže u doba vitezova i teškog života srednjeg vijeka kada je pitka voda bila loše kvalitete. Tako su se šestorica vitezova, umorni od brzog života, zamonašili i počeli prerađivati ​​lošu vodu u piće. Rođen je Affligem, koji se i danas nalazi 20-ak kilometara od Bruxellesa.

Danski mlin Munke Molle i danas proizvodi kruh i peciva. Osnovana 1135. godine, preživjela je vladavinu 38 kraljeva i najstarija je tvrtka kojom se Danci mogu pohvaliti.

Izvor: bonitet.com

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije