Financa
Digitalni poslovni portal

Električni automobili u godinu dana drastično poskupjeli

Poskupljenja su nerijetko na razini iznosa za koje smo još donedavno mogli kupiti solidan rabljeni automobil.

8.520 eura, 6.430 eura, 2.600 eura: to nisu cijene polovnih automobila, već iznosi poskupljenja za najpopularnije električne automobile u Njemačkoj, Teslu Model 3, Fiat 500e i Volkswagen ID.3. A ni to nije najgore, jer je Ford Mustang Mach-E u samo godinu dana poskupio nevjerojatnih 9.000 eura.

Podaci su to tamošnjeg Centra za istraživanje autoindustrije (CAR), koji potvrđuju drastičan rast cijena na njemačkom tržištu. Pregledom 15 najpopularnijih električnih automobila dolazi se do nevjerojatnog podatka – automobili su u prosjeku poskupjeli 14.5 posto ili 5.385 eura.

Pritom je rast cijena zahvatio sve, od low budget marki pa do premiuma poput Audija. Poskupjeli su i “fosilaši”, ali ipak nešto manje. Prosječno poskupljenje kod modela pokretanih fosilnim gorivima iznosi 12.5% ili 3.530 eura.

Bit će i gore

Kako je objavio njemački Handelsblatt, samo će izrada baterija u narednim godinama zbog rasta cijena sirovina skočiti 22 posto. A još pred koju godinu prognozirao se drastičan pad cijena i rast konkurentnosti električnih pogona.

U CAR-u su mišljenja kako će se zbog rasta troškova nabave sirovina razlika u cijenama još povećati. Prvenstveno zbog viših troškova nabave poluvodiča i sirovina, koji su potrebniji za električna vozila. A sve to moglo bi usporiti elektrifikaciju, prenosi Index.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije