Financa
Digitalni poslovni portal

Prema analizi Shell-a plinska kriza će trajati godinama

Generalni direktor (CEO) naftonog giganta Shell Ben van Beurden početkom tekućeg tjedna je skrenuo pozornost da u kompaniji kojom on upravlja procjenjuju da će pristup energentima u Europi biti ograničen duže od jedne zime.
Čelnik najveće europske naftne kompanije smatra da bi kriza mogla potrajati nekoliko godina, nakon što su cijene plina prošlog tjedna skočile na rekordne nivoe u jeku dodatnih smanjenja ruskih isporuka, što je negativan ekonomski signal, te bi energetska kriza vrlo vjerojatno mogla uzrokovati duboku recesiju, prenosi je Reuters.

Kriza će staviti na test solidarnost država članica Europske unije, s obzirom na to da će svaka pojedina vlada biti prisiljena da odlučuje o načinu na koji će osigurati nastavak rada ključnih industrijskih sektora. Pritisci na distribuciju energenata vjerojatno neće biti ograničeni na samo jednu zimu.

analizira Ben van Beurdren

Sasvim je moguće da je pred nama nekoliko zima tijekom kojih ćemo morati pronalaziti riješenja kroz uštede, redukcije i vrlo brz pronalazak alternativa. Da će razdoblje pred nama biti na neki način lako ili da će se sve brzo završiti, mislim da je to fantazija koju bi trebalo ostaviti po strani”, zaključio je prvi čovek Shell-a.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije