Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Wall Street i dalje tone

Indexi na američkoj burzi su prošli tjedan završili s gubitkom. Trend se nije popravio tijekom tekućeg tjedna, te kolovoz tekuće godine neće ostati upamćen po dobrom investitorima.

Dow Jones skliznuo je 0.88 posto, na 31.510 bodova, dok je S&P 500 pao 0.78 posto, na 3955 bodova, a Nasdaq indeks 0.56 posto, na 11.816 bodova.

S&P 500 izgubio je gotovo 6 posto od petka, kada je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da je potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena, navodi Index.
To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati dulje nego što se očekivalo.

Borba s inflacijom

Powellov je prioritet suzbijanje inflacije, a to koliko će Fed biti agresivan u povećanju kamatnih stopa ovisi o budućim makroekonomskim podacima”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.
Fed je od ožujka podignuo kamate za 2.25 postotnih bodova, a dodatno će ih povećati i na sjednici u rujnu. Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0.75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi 3.7 posto. Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je jučer da će središnja banka morati povećati kamate iznad 4 posto početkom iduće godine i držati ih neko vrijeme na toj razini kako bi svela inflaciju na ciljane razine Feda, a da zbog toga rastu rizici od recesije.
Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, od polovice lipnja do polovice kolovoza S&P 500 indeks snažno je porastao i dosegnuo najviše razine u četiri mjeseca. No, od tada je tržište ponovno u silaznoj putanji. Zbog toga je u cijelom kolovozu Dow izgubio 4.1 posto, S&P 500 4.2, a Nasdaq indeks 4.6 posto, pa je to bio najslabiji kolovoz u posljednjih sedam godina.

Posljednjih je tjedana tržište vrlo nestabilno jer se ulagači plaše da je nedavni snažni rast cijena dionica bio samo uspon na tržištu ‘medvjeda’ i da predstoji novi pad.

navodi Tim Ghriskey

Rujan je najlošiji mjesec za investitore

Nervozi na tržištu pridonosi i ulazak u rujan, što je obično vrlo slab mjesec za tržišta dionica. „Rujan je obično najslabiji mjesec u godini. Rujan i veljača su jedini mjeseci u kojima tržište u prosjeku bilježi pad, no rujan je jedini mjesec u godini u kojemu je dosad u povijesti bilo zabilježeno više padova nego uspona tržišta”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.05 posto, na 7284 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.97 posto, na 12.834 boda, a pariški CAC 1.37 posto, na 6125 bodova.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije