Financa
Digitalni poslovni portal

U prvih pola godine ruske banke izgubile 25 milijardi dolara

Ruske banke izgubile su ukupno 1,5 trilijuna rubalja (24,95 milijardi dolara) u prvih šest mjeseci 2022. godine, rekao je visoki dužnosnik ruske Centralne banke u petak u intervjuu za poslovni dnevnik RBC. Ovo je prvi put da su ovakve brojke objavljene otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači.

Oko dvije trećine gubitaka banaka odnosilo se na poslovanje u stranoj valuti, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske centralne banke, prenosi Reuters.

Tulin je rekao da postoji “više od 50 posto šanse” da gubici za cijelu godinu ne premaše iznos od 1,5 trilijun rubalja iz prve polovine.

Gubici su koncentrirani među najvećim bankama, rekao je Tulin. Institucije koje prave gubitke zabilježile su zajednički gubitak od 1,9 trilijuna rubalja (31,60 milijardi dolara), u usporedbi sa profitabilnim zajmodavcima koji su zajedno zaradili 400 milijardi rubalja (6,65 milijardi dolara).

Centralna banka ne očekuje ponavljanje bankarske krize iz 2014.-2017., kada je regulator morao spašavati nekoliko zajmodavaca i oduzeti bankarske dozvole stotinama banaka sa lošim kapitalom, rekao je Tulin.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije