Financa
Digitalni poslovni portal

Velika Britanija ulaže 700 milijuna funti u nuklearnu elektranu

Velika Britanija će uložiti 700 milijuna funti u novu nuklearnu elektranu Sizewell C, izjavio je premijer Boris Johnson koji sljedećeg tjedna odlazi iz ureda u Downing Streetu.

„Siguran sam da ćemo to riješiti narednih tjedana. Riješit ćemo to jer bi bilo apsolutno ludo kada to ne bismo napravili”, rekao je Johnson, signalizirajući da će London uložiti u projekt francuskog EDF-a.

Ulaganje u nuklearnu energiju vremenski se poklopilo s nastojanjima Velike Britanije da potrebe za energijom u što većoj mjeri podmiruje iz domaće proizvodnje, s obzirom na snažan rast cijena energije, ali i da smanji emisiju štetnih plinova, piše Reuters.

Britanija još mora zainteresirati privatne ulagače za nuklearku Sizewell C. Francuski EDF saopćio je da bi postrojenje moglo koštati 20 posto manje od njegove nuklearke Hinkley Point C, čiji se troškovi trenutno procjenjuju na 25 do 26 milijardi funti.

Veća proizvodnja struje u nuklearkama dugoročno bi smanjila britansku ovisnost o prirodnom plinu koji je činio oko 45 posto ukupne proizvodnje u 2021.

Vlada će novac za Sizewell izdvojiti iz rezerviranih 1,7 milijardi budžetskih funti za pokretanje velikog nuklearnog projekta.

Nuklearka Sizewell C trebala bi početi s radom tek za nekoliko godina. Nuklearna elektrana Hinkley Point C često je probijala rokove, ali i financijsku konstrukciju, uz dodatne troškove koji su se mjerili u milijardama funti.

Trenutno se očekuje da će Hinkley početi s radom 2027, deset godina kasnije no što je prvotno obećano.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije