Financa
Digitalni poslovni portal

Podignite svoje upravljanje vremenom na višu razinu: pokušajte zakazati ‘Mega dan’

Odvojite jedan 'Mega dan' svaki tjedan i iskusite eksponencijalnu produktivnost u svom poslu.

Znanost o upravljanju vremenom u proteklih nekoliko desetljeća nudi pametno rješenje za našu modernu dilemu da se uvijek osjećamo ometeno obavijestima i e-poštom: blokiranje vremena. To je mjesto gdje svaki dan izdvajate male dijelove vremena rezervirane za produktivan rad.

Pa ipak, tradicionalni pristup blokiranju vremena ne ide dovoljno daleko. Može vam dati okus vašeg istinskog kreativnog potencijala, ali nikad ne doživite “puni obrok”.

Predstavljamo ‘Mega dan.’

Postoji jednostavna formula za određivanje povrata ulaganja (ROI) blokade vremena. Što više vremena rezervirate, veća je vaša produktivnost. Odvojite 15 minuta i doživjet ćete mali, ali značajan dobitak. Odvojite sat ili dva, kao što sugerira većina metodologija blokiranja vremena, i doživjet ćete još veće rezultate. Ali odvojite cijeli dan koji se proteže izvan granica od 9 do 17 sati i doživjet ćete neku vrstu produktivnog prosvjetljenja?

Ovo ja zovem “Mega dan”, piše piše autor Nate Klemp za INC. “To je strategija koja je proizašla iz razdoblja ekstremne oskudice vremena prije nekoliko mjeseci. Tijekom tog razdoblja, započinjao sam novu knjigu, dok sam istovremeno radio u svojoj tvrtki i pisao ove tjedne kolumne za Inc.. Matematika nije išla. Ne samo da nisam imao dovoljno vremena, nisam imao ni prostora za veliko razmišljanje i usmjeravanje najveće pažnje na te projekte.” – kaže Kemp

Pa sam se dogovorio sam sa sobom. “Svakog tjedna,” rekao sam, “rezervirat ću jedan veliki dan za svoj najviši i najbolji, neometani posao.” Počevši od 7 ujutro i završivši u 19 sati svaki od ovih dana, nisam odgovarao na telefonske pozive, uzvraćao e-poštu, pa čak ni otvarao inbox. Dao sam si dopuštenje da s glavom uronim u kreativne i produktivne zadatke najvišeg prioriteta na svom tanjuru.

Rezultati su bili zapanjujući. Za jedan veličanstveni dan svakog tjedna, sada sam imao sposobnost razviti niz ideja na najdublji mogući način. I ono što sam otkrio je da nisam samo obavio dobar dnevni posao tijekom svakog “mega dana”, nego sam općenito dobio tjedan dana posla dovršenog u ovom jednom, ogromnom, 12-satnom danu.

Evo kako možete maksimalno iskoristiti svoje Mega dane:

Blokirajte svoje Mega dane unaprijed.

Čak i kratki pozivi, brzi pogledi na vašu e-poštu ili kratki sastanci prekidaju kontinuirani i neometani tijek Mega dana. Stoga je bitno rezervirati ove dane puno unaprijed. Pokušavam popuniti svoj kalendar Mega danima barem jedan do dva mjeseca unaprijed.

Nakon što ih rasporedite, morate “braniti ovo vrijeme svojim životom”. Svi koje poznajete pokušat će zgrabiti djelić ovog vremena i ponudit će uvjerljive razloge za to. Vaš zadatak je obraniti ovaj dan pod svaku cijenu.

Dajte sebi dopuštenje da “nestanete s mreže”.

Morate vježbati unutarnju disciplinu. Poželjet ćete provjeriti svoju e-poštu, odgovoriti na poruke ili na brzinu zaviriti na društvene medije. Oduprite se porivu. Postavite poruku za odlazak na e-poštu i dogovorite se sami sa sobom da ćete se oduprijeti potrebi da si odvratite pažnju kako biste si mogli dati ovaj dar radikalne inovacije i produktivnosti.

Zatražite pomoć svoje obitelji i kolega.

Većina nas ne može jednostavno “nestati s mreže” bez utjecaja na živote drugih. U mom slučaju, Mega dan zahtijeva pomoć moje žene, kaže Kemp. Tijekom svakog Mega dana, zamolim je da odveze i pokupi naše dijete i da upravlja cjelokupnom našom životnom logistikom. Zauzvrat, rado preuzimam veći dio te logistike drugim danima.

Traženje podrške od onih oko vas presudno je za uspjeh vašeg Mega dana. Stvara zajednicu podrške za ovaj plemeniti projekt provođenja jednog dana svakog tjedna isporučujući svijetu svoje najbolje radove.

Kao i kod svake strategije upravljanja vremenom i produktivnosti, izdvajanje prostora za Mega dan svaki tjedan, svaka dva tjedna ili čak svaki mjesec može zvučati zastrašujuće. Možda čak mislite u sebi: “Previše sam zauzet da bih smislio logistiku održavanja Mega dana.”

A ipak ćete uvidjeti da su dobrobiti duboke. Tijekom vašeg Mega dana vjerojatno ćete doživjeti produženje vremena. Pomišljat ćete na velike misli koje se nikada ne bi pojavile u normalnom danu. U jednom danu ćete učiniti više nego u normalnom tjednu. A vaša jasnoća uvida i vizija velike slike spasit će vas od gubljenja tjedana ili mjeseci vremena na projekte koji više ne dodaju vrijednost, niti nemaju smisla.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije