Financa
Digitalni poslovni portal

Xiaomi gradi tvornicu za proizvodnju električnih automobila

Kineska kompanija Xiaomi namjerava proizvoditi električne automobile, a to će činiti u vlastitom postrojenju koje će izgraditi u idućem razdoblju.

Mediji u Kini pišu da je faza inženjeringa prvog Xiaomijevog električnog automobila završena, da integracija softvera vozila brzo napreduje i da će biti završena do sredine listopada. Naredni korak za kompaniju je početak planiranja proizvodnje, prenosi Seebiz.

Dobro upućeni izvori tvrde da Xiaomi ipak neće kupiti postojeće postrojenje BAIC Grupe kako se ranije špekuliralo niti će raditi s OEM proizvođačima, nego da je donesena odluka o izgradnji vlastite tvornice.

Xiaomi je novi igrač u industriji automobila, svoje planove za proizvodnju električnog automobila je najavio u ožujku 2021. godine, a realizacija tih planova se očekuje 2024. godine, odnosno za nešto više od godinu dana. Hoće li za to vrijeme uspjeti izgraditi tvornicu, ostaje da se vidi.

Kompanija planira uložiti 10 milijardi dolara u ovaj projekt u narednih deset godina. Prošle godine je potpisan ugovor za izgradnju sjedišta te istraživačkog i razvojnog centra za biznis s automobilima u Yizhuangu, a u sklopu njega će biti i pogon.

Kada bude potpuno operativna, tvornica će godišnje proizvoditi 300.000 vozila. Tvornica će se graditi u dvije faze, nakon prve će proizvoditi 150.000 automobila godišnje, dok će druga faza uslijediti nešto kasnije. Cilj Xiaomija je da svoj prvi električni automobil počne prodavati kupcima 2024. godine.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije