Financa
Digitalni poslovni portal

Razumijevanje kriptosfere ključno za borbu protiv organiziranog kriminala

Prošlog se tjedna u sjedištu Europola u Nizozemskoj održala šesta globalna konferencija o kriminalnim financijama i kriptovalutama (#6CrC). Radi se o, sad već tradicionalnom, dvodnevnom okupljanju tisuća kripto stručnjaka i financijskih istražitelja iz zakonodavnih tijela, regulatora i privatnog sektora.

Na konferenciji je istaknudo da se uporaba kriptovalute širi u gotovo sve zemlje i sektore, ali i da raste i njezina zlouporaba i korištenje za počinjenje novih oblika kriminala i pranje prljavog novca, prenosi Zimo.

S pravim alatima, kapacitetom i suradnjom, jedinstvene karakteristike tehnologija koje se temelje na blockchainu nude neviđenu priliku za istraživanje organiziranog kriminala i mreža pranja novca te za povrat ukradenih sredstava, dodali su sudionici konferencije.

Tako je bilo moguće čuti na predavanjima kako se “tradicionalni” i virtualni organizirani kriminal i tipologije pranja novca spajaju. Na primjer, kriptovalute su sve više uključene u slučajeve pranja novca temeljene na trgovini i povezane su sa širokim rasponom zločina uključujući krijumčarenje droge i namještanje sportskih utakmica.

Istaknuto je kako profesionalni perači novca iskorištavaju sve veće mogućnosti koje pruža kripto imovina – od rudarenja do decentraliziranih usluga – za pranje prihoda od fizičkog i kibernetičkog kriminala.

S druge strane, zakonodavstvo se pooštrava. Novi propisi EU-a, trebali bi osigurati da se kriptoimovina tretira kao bilo koja druga imovina u svrhu regulacije i nadzora protiv pranja novca.

Tijekom konferencije prezentirani su slučajevi koji su ilustrirali kako istražitelji iskorištavaju prednosti jedinstvenih karakteristika tehnologija koje se temelje na blockchainu kako bi “pratili novac”. To im je omogućilo da identificiraju ne samo prevarante i hakere, već i tradicionalnije skupine organiziranog kriminala i mreže za pranje novca.

Zakonodavna i pravosudna tijela sve više tretiraju virtualnu imovinu kao bilo koju drugu imovinu iz pravne perspektive, olakšavajući njihovu zapljenu, upravljanje i eventualnu transformaciju u fiat valutu.

Privatne tvrtke brzo uvode inovacije kako bi osigurale alate i analitički kapacitet za praćenje sredstava opranih kroz više lanaca blokova korištenjem različitih tehnika maskiranja. Povećanje razumijevanja i kapaciteta u kriptosferi među svim igračima – regulatorima, policijom, privatnim sektorom – ključno je za borbu protiv organiziranog kriminala i pranja novca, fizičkog i virtualnog, poručili su s konferencije.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije