Financa
Digitalni poslovni portal

U kolovozu prikupljeno 906 milijuna KM indirektnih poreza

Tijekom kampanje “Stop švercu”, Uprava za indirektno oporezivanje je pozivala građane da prijave svaki nezakoniti oblik trgovine i nelegalnu prodaju cigareta i duhana u BiH putem otvorene telefonske linije ili viber poruke.

Do danas je UIO zaprimila 227 kvalitetnih poziva, kao i 87 viber poruka. Na osnovu tih prijava vršene su pripreme i provedene aktivnosti na terenu koje su rezultirale oduzetom robom u ukupnom iznosu od 5,2 milijuna KM, od čega se samo na duhan i duhanske prerađevine odnosi milijun KM.

Kako je saopćeno iz UIO, rezultati na suzbijanju tzv. “crnog tržišta” duhana i cigareta u BiH su vidljivi. U osam mjeseci 2022. godine broj izdanih akciznih markica kojima se obilježava svaki paket cigareta iznosio je 171 milijun komada akciznih markica, što je čak 32 posto više u odnosu na isti period 2021. godine.

Isto tako, prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine u osam mjeseci 2022. godine iznosili su 655 milijuna KM, što je za 140 milijuna KM više u odnosu na isti period 2021. godine. Povećanje prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine svakako je jednim dijelom utjecalo i na rast ukupno prikupljenih indirektnih poreza u osam mjeseci 2022. godine.

Prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci 2022. godine iznosili su 6 milijardi i 436 milijuna KM i veći su za 1 milijardu i 73 milijuna KM ili 20 posto u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili 5 milijardi i 363 milijuna KM. 

Nakon što je UIO u osam mjeseci 2022. godine privredi vratila milijardu i 367 milijuna KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su pet milijardi i 70 milijuna KM i veći su za 665 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2021. godine.

Samo u kolovozu 2022. godine prikupljeno je 906 milijuna KM indirektnih poreza, što je za 138 milijuna KM više u odnosu na kolovoz 2021. godine.

Za financiranje državnih institucija u periodu siječanj – kolovoz 2022. godine raspoređen je iznos od 574 milijuna KM. Ostatak prikupljenih prihoda od indirektnih poreza završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Tako je Federacija BiH sa jedinstvenog računa dobila 2 milijarde 767 milijuna KM, Republika Srpska 1 milijardu i 537 milijuna KM i Brčko distrikt 155 milijuna KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 136 milijuna KM, Republika Srpska 90 milijuna KM i Distrikt Brčko 4,6 milijuna KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije