Financa
Digitalni poslovni portal

Potrošačka košarica u kolovozu skuplja za 230 KM u odnosu na srpanj

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za kolovoz 2022. iznosi 2.900,63 KM i za 232,31 KM je skuplja u odnosu na srpanj iste godine.

Iz Sindikata navode da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za lipanj 2022. iznosila  1.115 KM, što je posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Također, ističu da minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH iznosi 543 KM,  a da pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom iznosi 38,44 posto, a pokrivenost minimalnom platom 18,72 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku košaricu čine: prehrana (42,78 posto), stanovanje i komunalne usluge (12,56 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,15 posto), obrazovanje i kultura (12,07 posto), odjeća i obuća (14,48 posto), prijevoz (4,76 posto), te održavanje domaćinstva (6,20 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSSBiH.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije