Financa
Digitalni poslovni portal

Nijemci ljuti na susjede jer ne žele s njima dijeliti plin

Skupina njemačkih susjeda oklijeva potpisati bilateralne sporazume s Berlinom o dijeljenju plina u slučaju krize u opskrbi..

Skupina njemačkih susjeda oklijeva potpisati bilateralne sporazume s Berlinom o dijeljenju plina u slučaju krize u opskrbi, izvijestio je list Die Welt, pozivajući se na dokument ministarstva gospodarstva

Budući da je Rusija smanjila izvoz plina najvećem europskom gospodarstvu, Njemačka je s Danskom i Austrijom već dogovorila da će dijeliti plin u slučaju krize u opskrbi kako bi se izbjegla panika i smanjio rizik gomilanja zaliha goriva,prenosi tportal.

U srpnju ministarstvo gospodarstva priopćilo je da je Njemačka intenzivno i dugo radila na dogovoru i s drugim susjedima, poput Poljske i Italije, no razgovori su bili teži no što se očekivalo, citira Die Welt u četvrtak izvješće ministarstva gospodarstva parlamentarnim zastupnicima.

‘Belgija, Luksemburg, Nizozemska i Poljska izbjegavaju konstruktivne pregovore i sklapanje bilateralnih sporazuma o solidarnosti’, stoji u izvješću.

Talijanska vlada moći će ponovo pregovarati tek nakon parlamentarnih izbora koji bi trebali biti održani krajem rujna i ne može se predvidjeti kada bi Berlin mogao potpisati trilateralni sporazum sa Švicarskom i Italijom, stoji u izvješću.

Njemački susjedi nisu ga voljni potpisati zbog neslaganja oko kompenzacije koju bi Berlin morao platiti domaćim tvrtkama za eksproprijaciju njihovog plina rezerviranog za susjede, dodaje se.

Ministarstvo gospodarstva nije bilo odmah dostupno za komentar izvješća.

Članice EU-a dogovorile su se u srpnju da će u slučaju krize u opskrbi dijeliti dio energenata i trebale bi same utvrditi praktični mehanizam provedbe tog dogovora, podsjeća Reuters.

 

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije