Financa
Digitalni poslovni portal

Vlastiti financijski ciljevi – savjetnik financa.ba

Osobni financijski ciljevi su poprilično izazovni, teško je naći da dvije osobe imaju iste probleme, tako da za financijske ciljeve koje ćete sebi postaviti, morat ćete izraditi unikatan osobni plan.

Što je financijski cilj?

Financijski cilj je cilj kojemu treba težiti kada upravljate svojim novcem. Može uključivati ​​štednju, potrošnju, zaradu ili čak ulaganje. Izrada popisa financijskih ciljeva ključna je za izradu proračuna . Kada imate jasnu sliku o tome čemu ciljate, rad prema cilju je jednostavan. To znači da vaši ciljevi trebaju biti mjerljivi, specifični i vremenski orijentirani.

Vrste financijskih ciljeva

Vrste osobnih financijskih ciljeva (financa.ba)
Vrste osobnih financijskih ciljeva (financa.ba)

Kratkoročni financijski ciljevi

Riječ je o manjim financijskim ciljevima koji se mogu postići unutar godine dana. To uključuje stvari poput novog televizora, računala ili obiteljskog odmora.

Srednjoročni financijski ciljevi

Najčešće je za postizanje srednjoročnih financijskih ciljeva potrebno oko pet godina. malo zahtjevniji od svakodnevnog cilja, ipak su dostižni uz disciplinu i naporan rad. Otplata značaknijeg duga na kreditnoj kartici, povrat kreditnog zaduženja ili ušteda za kupnju vlastitog automobila mogu biti srednjoročni financijski ciljevi.

Dugoročni financijski ciljevi

Za postizanje dugoročnih financijskih ciljeva najčešće je potrebno više od 7 godina. Neki primjeri dugoročnih ciljeva su štednja za kupnju novog doma, otplata hipotekarnog kredita ili možda štednja za bezbrižnu mirovinu.

7 primjera ciljeva osobnih financija

Niste definirali vlastite osobne ciljeve? Financa.ba Vam donosi neke prijedloge, ovisno o životnoj dobi i lokaciji stanovanja, neki će zasigurno biti korisni.

7 primjera ciljeva osobnih financija
7 primjera ciljeva osobnih financija

Pokrenite fond za hitne slučajeve

Život je nepredvidiv i važno je biti spreman za nepredviđene situacije. Ovakva financijska “higijena” jedan je od rijetkih ciljeva koji su nužni. To bi trebao biti prvi koji trebate postaviti, bez obzira na financijsku situaciju. Na vama je da odlučite što se kvalificira kao hitan slučaj. Mnogo je različitih situacija koje mogu biti u ovoj kategoriji, uključujući:

  • Troškovi liječenja koje ne pokriva zdravsstveno osiguranje.
  • Gubitak posla.
  • Automobilska nesreća ili kvar na automobilu.
  • Pokvareni kućanki uređaji ili hitna ulaganja u životni prostor (npr. puknuće cijevi u kupatilu)

Kada se dogodi nešto neočekivano i skupo, tu su sredstva za hitne slučajeve da vas spriječe da pretrpite financijski udarac. Koliko ćete uštedjeti za hitne slučajeve varirat će. Statistički, u prosjeku je potrebno 9 mjeseci da se pronađe novi posao nakon otkaza. Imajući ovo na umu, u vašem je interesu da uštedite približno 9 mjeseci prihoda za hitne slučajeve.

Financijsko savjetovanje - ilustracija
Financijsko savjetovanje – ilustracija

Otplata duga

Otplata duga jedan je od najčešćih financijskih ciljeva. Nitko se ne osjeća ugodno znajući da duguje velike svote novca. A budući da je iznos koji dugujete već određena brojka, otplata duga može se lako pretvoriti u financijski cilj. Uz svaku mjesečnu otplatu, najbolji način za pravi napredak je prestanak posuđivanja. Povećanje duga samo će vas udaljiti od vašeg cilja, stoga je važno ostati ustrajan sa svojim ciljem. U nekim slučajevima ovaj je cilj vjerojatno srednjoročni cilj, ali postoje načini da se brzo riješite dugova.

Štedite za mirovinu

Štednja za mirovinu cilj je kojem možda težite cijeli život. To je savršen primjer dugoročnog ulaganja. Važno je točno razmotriti koje su vaše potrebe za mirovinu. Postavljanje jasnog cilja u što ranijem životnom razdoblju najefikasniji je način štednje za Vašu budućnost. Zapamtite, što ranije počnete, to će vam na kraju biti lakše i bolje!

Težite za vlasništvom nad nekretninom koju želite

Kupnja stana ili kuće uobičajeni je dugoročni financijski cilj. Bilo da štedite za kupnju ili radite na otplati hipoteke, vlasništvo nad vlastitom nekretninom jedan je od najvećih financijskih ciljeva kojemu možete težiti. Uštedjeti znatan predujam najbolji je način da dobijete razuman stambeni kredit. A ako uštedite dovoljno, možete izbjeći troškove hipoteke, što će vam uštedjeti dodatni novac.

Otplatite kredit za automobil

Mjesečna otplata kredita ili leasing ugovora za automobil povećava troškove ugovora o zajmu (troškovi kamata, troškovi obvezne kasko police i slično). Sjajan primjer srednjoročnog cilja je otplata kredita za automobil. Donekle izazovan financijski cilj, otplata ostatka duga trebala bi trajati samo nekoliko godina. Nakon što završite s otplatom zajma za automobil, nemojte odmah svratiti u autosalon i izabrati novi model. iskoristite ubrzanu otplatu, te novce koje više ne usmjeravate na otplatu – štedite! Već ste završili s jednim dugom – nema razloga da odmah uskočite u drugi zajam. Važno je znati najbolje vrijeme za prodaju ili zamjenu vašeg automobila kako biste maksimalno iskoristili svoje ulaganje. Nastavite voziti svoj stari auto dok ne uštedite iznos za kupnju sljedećeg. Neka vam cilj bude kupiti sljedeći automobil u cijelosti iz vlastitih sredstava.

Uz financijske savjete do vlastitih financijskih ciljeva - ilustracija
Uz financijske savjete do vlastitih financijskih ciljeva – ilustracija

Uložite u znanje – isplati se!

Najčešće se dešava da kada završimo određeni stupanj obrazovanja, educiranje stavimo po strani. Dodatna edukacije je neophodna za zdravu karijeru, o čemu je već pisala financa.ba. Vaš interes za svaku dodatnu edukaciju biti će potvrda poslodavcu da ste motiviran i ambiciozan zaposlenik. Kako anketa među poslodavcima pokazuje, to je upravo ono što se od vas traži. Na tržištu rada danas se plaćaju vještine koje radnik zna raditi, a ne stupanj obrazovanja koji ima.

Planirajte zabavu ili proslavu

Iako je većina financijskih ciljeva orijentirana na odgovornost, uvijek biste trebali težiti jednom “zabavnom” cilju. To može biti odmor, TV s velikim ekranom, brod ili bilo koja druga nepotrebna stvar koju jednostavno želite. Ako marljivo radite i marljivo štedite, zaslužujete se nagraditi zabavnim ciljevima štednje. Osim toga, raditi na nečemu što uistinu želite odličan je način vježbanja samodiscipline i postavljanja ciljeva.

Kako se izvući iz minusa po tekućem računu?

Nemojte odgađati podmirenje minusa na tekućem računu. Financa.ba je u članku savjetovala kako se efikasno izvući iz minusa, te kako otplatiti dugove u kratkom roku. Podsjetite se.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije