Financa
Digitalni poslovni portal

JPMorgan Chase preuzima fintech za plaćanja Renovite

JPMorgan Chase pristao je preuzeti startup za plaćanja Renovite kako bi se obranio od prijetnji fintech tvrtki uključujući Stripe i Block.

Banka, glavni igrač u areni globalnog plaćanja, rekla je da će kupnja Renovitea sa sjedištem u Fremontu u Kaliforniji ubrzati njezinu sposobnost uvođenja novih ponuda trgovcima, piše CNBC.

Iako je JPMorgan najveći svjetski pružatelj trgovačkih usluga prema količini transakcija, brzorastući početnici, uključujući Stripe i Block, popeli su se na ljestvici posljednjih godina, zahvaljujući ekspanziji  e-trgovine i proliferaciji novih metoda plaćanja. Trgovci su ključni pružatelji usluga koji omogućuju prodavačima da prihvate osobna i online plaćanja, zadržavajući mali dio svake transakcije.

Unatoč upravljanju sustavom plaćanja koji obrađuje više od 9 trilijuna dolara dnevno u nekoliko poduzeća, JPMorganov prihod od trgovine zastao je prošle godine jer banka zaostaje u nekim segmentima e-trgovine i ponudio je manje usluga od nekih fintech rivala, rekao je na konferenciji u svibnju investitorima Takis Georgakopoulos šef globalnog plaćanja.

“Promjena te slike priča je iza naših ulaganja”, obećao je tom prilikom Georgakopoulos.

Šoping groznica

Kupnja Renovitea, najnoviji je u nizu fintech poslova sklopljenih pod vodstvom izvršnog direktora Jamieja Dimona. Od kraja 2020. JPMorgan je kupio najmanje pet startupa, od ESG platforme za ulaganje do roboadvisora sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz niz manjih ulaganja u fintech.

Dimon je opetovano podizao uzbunu zbog prijetnje koju fintech igrači predstavljaju tradicionalnim bankama, posebno u vrlo konkurentnoj igri plaćanja.

Fintech igrači upotrijebili su obradu plaćanja za trgovce kao klin za pomoć u izgradnji ekosustava za koje su dobili zapanjujuće ocjene. Također su općenito bili spretniji u omogućavanju novih metoda plaćanja poput ponuda Klarne i Affirma.

Dimon je ove godine bio prisiljen braniti sve veće troškove svoje banke zbog ulaganja milijardi dolara u tehnologiju usred pada dionica od 25% potaknutog strahovima od recesije.

Preuzimanje Renovite pokazuje da dugogodišnjeg izvršnog direktora nisu pokolebale brige da previše troši na akvizicije u tehnološkom sektoru.

Od probe do preuzimanja

JPMorgan je prošle jeseni proveo probe s Renoviteom kao dobavljačem, ali je bio dovoljno impresioniran proizvodima startupa — posebno prekidačem temeljenim na cloudu koji usmjerava plaćanja različitim pružateljima usluga — da je odlučio odmah kupiti tvrtku, prema Mikeu Blandini, globalnom voditelju tehnologije plaćanja u banci.

Priroda plug-and-play platforme za prebacivanje omogućuje JPMorganu dodavanje novih opcija plaćanja za puno manje vremena nego prije jer zahtijeva daleko manje kodiranja, rekao je u intervjuu.

“Naši klijenti stvarno cijene izbor; žele ponuditi mnogo različitih načina plaćanja svojim klijentima, bilo da se radi o Visi, MasterCardu, ali i Kupi odmah, plati kasnije metodi itd.,” rekao je Max Neukirchen, globalni voditelj rješenja za plaćanja i trgovinu u tvrtki.

“Mogućnost uključivanja ovih vrlo specifičnih metoda plaćanja za pojedine zemlje također nam pomaže u našem geografskom širenju, jer ne trebamo trošiti puno vremena na izgradnju lokalnih metoda plaćanja”, dodao je.

Iako je JPMorgan često zadovoljan partnerstvom s fintech tvrtkama i zadovoljava se relativno malih udjela u njima, banka je smatrala da je Renoviteov proizvod previše važan da ga ne bi u potpunosti posjedovali, rekao je Neukirchen.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije