Financa
Digitalni poslovni portal

Objašnjenje: što je ograničenje maksimalne cijene ruske nafte i kako će se provoditi

Ograničenje maksimalne cijene ruske nafte od strane G7 zemalja počinje poprimati oblik, a evo kako bi moglo izgledati u praksi.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) radi na ograničavanju cijene ruske nafte u pokušaju da ograniči sposobnost Moskve da financira svoju invaziju na Ukrajinu, plan za koji analitičari kažu da bi dugoročno mogao funkcionirati, ali bi mogao povećati cijene nafte u narednim mjesecima.

Dužnosnici u zemljama G7, uključujući američku ministricu financija Janet Yellen, kažu da će mjera bez presedana, koja treba započeti 5. prosinca, smanjiti cijenu koju Rusija dobiva za naftu bez smanjenja izvoza nafte svjetskim potrošačima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi se povući, uzrokujući stres na naftnim tržištima čak i dok se plan kreira.

U nastavku su pitanja o ograničenju cijene i izazovima s kojima se suočava, piše Reuters

Tko je u koaliciji zemalja koja želi ograničiti cijenu ruske nafte?

G7 bogate zemlje – Sjedinjene Države, Japan, Njemačka, Britanija, Francuska, Italija i Kanada – i EU dogovaraju detalje plana. G7 želi uključiti i druge zemlje, uključujući Indiju i Kinu, koje su kupovale naftu po velikim sniženjima od Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Moskva je uspjela održati svoje prihode kroz te povećane prodaje sirove nafte Indiji i Kini.

Ali čak i ako se Indija i Kina ne pridruže, ograničenje bi moglo pomoći u snižavanju cijena za Aziju i druge potrošače. Pomoćnik ministra financija SAD-a za ekonomsku politiku Ben Harris rekao je 9. rujna da ako Kina pregovara o zasebnom popustu od 30%-40% na rusku naftu zbog ograničenja cijene “smatramo to pobjedom”.

Konsenzus o razini gornje granice cijena bit će postignut uz pomoć “rotirajućeg vodećeg koordinatora”, navodi Ministarstvo financija SAD-a u smjernicama objavljenim u petak, sugerirajući da će zemlje u koaliciji imati privremenu vodeću ulogu dok se plan bude odvijao.

Koja je razina ograničene cijene?

Vjerojatno će proći tjedni prije nego što se odluči o cijeni ruske sirove nafte i dva naftna proizvoda, rekao je Harris.

ClearView Energy Partners sa sjedištem u Washingtonu rekao je da dužnosnici govore o rasponu od 40 do 60 dolara po barelu sirove nafte. Gornja granica tog raspona u skladu je s povijesnim cijenama ruske sirove nafte, dok je donja granica bliža ruskom graničnom trošku proizvodnje, kažu analitičari.

Članovi koalicije s dugim gospodarskim i vojnim odnosima s Rusijom mogli bi tražiti višu gornju granicu, dok bi preniska granica mogla oduzeti tržišni udio Saudijskoj Arabiji i drugim proizvođačima nafte. “Razina će biti određena i kvantitativnim i kvalitativnim razlozima”, rekao je Bob McNally, predsjednik Rapidan Energy Group.

Cijena ruske sirove nafte je snižena u odnosu na međunarodnu referentnu vrijednost Brent i G7 želi zadržati taj raspon širokim, kako bi zadržao prihode od ruske nafte.

Međutim, postizanje širokog raspona moglo bi značiti više cijene za zapadne potrošače budući da je Rusija drugi najveći svjetski izvoznik sirove nafte, nakon Saudijske Arabije.

Kako bi Rusija mogla uzvratiti?

Putin je rekao da će Rusija obustaviti izvoz u zemlje koje provode ograničenje cijena, a strahovi oko prijetnje mogli bi uzrokovati rast tržišta nafte prije prosinca.

Više cijene također bi mogle biti rizične za američkog predsjednika Joea Bidena uoči izbora u sredini mandata u studenom kada se njegovi kolege demokrati nadaju da će zadržati kontrolu nad Kongresom.

Neki analitičari brinu se da bi Moskva mogla odgovoriti poduzimanjem akcija izvan ruskih granica prije nego što ograničenje stupi na snagu.

Moja najveća briga je što mislim da će Putin to učiniti vrlo, vrlo bolnim na putu do 5. prosinca“, rekla je Helima Croft, voditeljica globalne robne strategije u RBC Capital Markets, na događaju Brookings Institutiona 9. rujna. ” Oni također imaju imovinu u drugim zemljama proizvođačima, bilo da se radi o Libiji, bilo da je riječ o Iraku, i imaju sposobnost izazvati neke probleme u drugim državama proizvođačima.”

Kako će se ograničenje provoditi?

Američko ministarstvo financija upozorilo je uslužne tvrtke da budu oprezne zbog upozorenja koje ukazuju na potencijalnu utaju ili prijevaru ruskih kupaca nafte. To može uključivati ​​dokaze o prijevarnim praksama dostave, odbijanje pružanja traženih informacija o cijenama ili pretjerano visoke troškove usluga.

Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo rekao je u petak da će se oni koji krivotvore dokumentaciju ili na drugi način sakriju pravo podrijetlo ili cijenu ruske nafte suočiti s posljedicama prema domaćim zakonima jurisdikcija koje provode ograničenje cijena.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije