Financa
Digitalni poslovni portal

Freelanceri najveći dobitnici pandemije

Najnovije izvješće o globalnom prihodu freelancera pokazuje da je prosječna cijena njihovog rada po satu porasla za gotovo 40 posto u odnosu na izvješće iz siječnja 2020

Najnovije izvješće o globalnom prihodu freelancera pokazuje da je prosječna cijena njihovog rada po satu porasla za gotovo 40 posto u odnosu na izvješće iz siječnja 2020.

Osim toga, više od 30 posto ispitanih freelancera kaže da je potražnja za njihovim uslugama veća od početka pandemije. Također, 45 posto navodi da je potražnja do danas ostala konstantna,piše investitor.

Izvješće se temelji na istraživanju 2000 freelancera iz više od 100 zemalja, uključujući i zemlje Balkana, te daje uvid u njihovo poslovanje od početka pandemije.

Na temelju spomenutog četvrtog izdanja izvješća tvrtke za digitalna plaćanja Payoneer, uz rast potražnje i visine plaća, navodi se da su najveći porast zabilježila područja programiranja, marketinga i financija, te da freelancing nudi više mogućnosti za žene, ali da povećanje jaza u plaćama među spolovima i dalje postoji.

Naime, globalna prosječna cijena sata freelancera sada iznosi 28 dolara, što je znatno više od prosječnih 21 dolar, koliko je prikazano u Globalnom izvještaju o prihodima freelancera za 2020. godinu.

Uz 40 posto freelancera koji svoje usluge naplaćuju više u usporedbi s početkom pandemije, a potražnja i dalje raste, prilika za nezaposlene da uspiju nikada nije bila veća.

Među zemljama na Balkanu, kako se navodi, situacija je nešto drugačija, a prema anketiranim ispitanicima prosječna cijena sata rada freelancera iznosi 21 dolar.

Ispitanici u dobi od 45 do 54 godine naveli su najvišu satnicu na ovom području, koja iznosi 26 dolara, a što se tiče stupnja obrazovanja, trećina ispitanika navela je da ima srednju stručnu spremu.

Iako je broj žena koje ulaze u svijet freelancera sve veći, njihove plaće zaostaju za muškim kolegama, a taj se jaz u posljednje dvije godine povećava.

Razlika u plaćama među spolovima među ispitanicima ankete najizraženija je u Sjevernoj Americi, gdje žene prijavljuju prosječnu zaradu od 37 dolara po satu, u usporedbi s muškarcima koji prijavljuju prosječnu zaradu od 52 dolara po satu.

Žene su izjavile da zarađuju manje od muškaraca u svakoj regiji od 100 ispitanih zemalja, osim u Južnoj Americi, gdje su žene zarađivale više od muškaraca za četiri dolara po satu, što je vjerojatno pod utjecajem više plaćenih industrija koje su traženije u tim regijama, navodi se u izvješću. u izvješću.

Na Balkanu je prosječna satnica za žene 16 dolara, dok su ispitanici muškarci naveli da im je satnica 22 dolara.

Jedan od optimističnijih zaključaka iz izvješća jest da je sudjelovanje žena kao slobodnjaka nastavilo rasti, povećavši se s 24 posto (Globalno izvješće 2020.) na 29 posto u izvješću 2022. godine.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije