Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

7 kraljevskih lekcija o planiranju nasljeđivanja koje možemo naučiti od kraljice Elizabete II

Provjerite jeste li spremni za nastavak poslovanja - kraljevska obitelj može poučiti poslovne vođe mnogo o ovoj izgubljenoj umjetnosti planiranja nasljeđivanja i pripreme nasljednika.

Smrt britanskog monarha s najdužim stažom – obožavane kraljice Elizabete II. – potaknula je na razmišljanje o životu punom dužnosti i odanosti. Od trenutka kada je njezin najstariji sin postao kralj Charles III, započeo je proces nasljeđivanja vodstva planiran godinama unaprijed. To je majstorski tečaj monarhije. Kraljevska obitelj može poučiti poslovne vođe mnogo o ovoj izgubljenoj umjetnosti planiranja nasljeđivanja i pripreme nasljednika.

Priprema za preuzimanje moći

Većina rukovoditelja žudi za moći, ali rijetki su spremni kada ona dođe, osobito kada je neočekivana. Mogli biste biti unaprijeđeni nakon brzog rasta, skandala ili ostavke. Možda ćete se naći bačeni na poziciju u krizi. Na primjer, tijekom pandemije, Zoom, Netflix i Peloton dospjeli su u središte pozornosti pod budnim okom regulatora, analitičara, medija i kupaca.

Poduzeća mukotrpno izrađuju savršene planove za postizanje uspjeha, no malo njih planira nasljeđivanje. Što se događa ako vas akviziraju, izađete na burzu ili vam hitno treba promjena vodstva?

“Kao bihevioralni znanstvenik i savjetnik uprava, smatram da se vođe bore s iznenadnom moći”, kaže za INC Nuala Walsh. Istraživanje navodi da njih 57 posto odluke doživljavaju teže od očekivanog. Zašto? Nisu spremni jer tvrtke zanemaruju planiranje sukcesije. To je vještina koju je monarhija svladala generacijama dobro uspostavljenih presedana, protokola i procesa.

Kraljevske lekcije u planiranju uspješne sukcesije (nasljeđivanja)

Identificirala sam sedam kraljevskih lekcija koje će pomoći poslovnim vođama da uspiju dugoročno, kaže Walsh

1. Budite spremni.

Poduzeća koja se brzo razvijaju i novoosnovana poduzeća imaju malo vremena za davanje prioriteta planiranju u odnosu na kritične tokove prihoda. U vremenima neočekivane tranzicije, menadžeri se bore da iskopaju prašnjave planove nasljeđivanja – ako postoje. Na početku moje karijere u BlackRocku, tvrtki sa sedam osnivača koja je eksplodirala u giganta s Wall Streeta vrijednog 10 trilijuna dolara, smjernica branda je bila “Prilika daje prednost pripremljenom umu“. Šira primjena bila je jasna – očekujte neočekivano i budite psihički spremni. Monarhija je bila pripremljena za tranziciju.

2. Prihvatite budućnost.

Kratkoročni rukovoditelji ne razmišljaju na odgovarajući način o vlastitom nasljeđivanju, zapeli su u mjesečnim isporukama i kvartalnim ciklusima zarade. Teško. Psiholozi to nazivaju pristranošću sadašnjosti. To je razlog zašto se pojedinci ne osiguravaju niti planiraju mirovinu. Ali britanski mediji, vlada i Kraljevsko kućanstvo tajno su organizirali logistiku tranzicije. Okupile su se TV ekipe, složili arhivski snimci i poredali sugovornike. Unutar 24 sata objavljeni su detalji opsežnog desetodnevnog tajnog projekta, kodnog naziva London Bridge.

3. Budite detaljni.

Svi promatraju prenošenje uzdi vodstva. Kupci žude za kontinuitetom. Natjecatelji žude za svađom. Oni koji se bave korporativnim komunikacijama mogu puno naučiti iz koreografije službenih kraljevskih procesa. Bilo je to upravljanje projektom u najboljem izdanju, od izjave na vratima Buckinghamske palače do zvona, plotuna, zastava na pola koplja, online sućuti i govora premijera. Konzultanti su sigurno bili zadivljeni takvom besprijekornom izvedbom.

4. Shvatite to osobno.

Lideri koji žele sačuvati svoje nasljeđe pripremaju se. Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, opsežno je unaprijed isplanirao logistiku i skrojio svoj odlazak. Ne ostavljajte svoju najvažniju poruku drugima delegiranjem komunikacije. Otiđite pod svojim uvjetima.

Kraljevske lekcije za pripremu nasljednika

Iznenadno preuzimanje moći može nadvladati nepripremljene. Dok je princ Charles trenirao 73 godine, malo budućih vođa ima takvu priliku. Razmotrite sljedeće lekcije:

5. Potražite savjet.

Tranzicije mogu biti lakše u velikim organizacijama kada savjetnici ili privatni tajnici izdašno savjetuju novoimenovane osobe. Kad su resursi rijetki, malo tko ima luksuz mentora. Ironično, tada su najpotrebniji. Ne treba vam Winston Churchill, za razliku od kraljice Elizabete. Poduzeća koja pružaju neovisnu podršku mogu zaštititi nove vođe od nepredviđenih šokova.

6. Upravljajte ranjivošću.

Unatoč popularnim savjetima da se otkriju vlastite ranjivosti, profesor na Stanfordu Jeffrey Pfeffer tvrdi da curenje emocija ne sluti uvijek na dobro. Tijekom neizvjesnosti, publika žudi za povjerenjem vodstva, a ne za sumnjom. Kralj Charles III održao je iskren, ali kontroliran prvi nacionalni govor, unatoč svojoj osobnoj tuzi. Uravnotežite otvorenost i autentičnost s onim što publika treba u tom trenutku.

7. Kontrolirajte svoju brend.

Budite autoritet. Na svoj prvi dan kao monarh, kralj Charles je pozdravio ožalošćene u palači i povezao se sa svojim narodom. Mnogi iskreno žele podržati nove vođe. Bio je uključiv i odlučan, najavio je promjene u svom radnom angažmanu, imenovavši vlastitog nasljednika, princa od Walesa, i priznajući vrijednost svog tima. Time je postavljena pozornica za učinkovitu tranziciju moći.

“Tijekom tri desetljeća ulaganja, primijetila sam kako, iako naizgled očito, novi vođe zaboravljaju dopustiti vrijeme u kojem se žali za prošlošću”, kaže Walsh. “Poštujte baštinu. Uobičajena je pogreška kritizirati prethodnike, jer to umanjuje integritet vođe.”, zaključuje.

Većina poduzeća nema snagu monarhije da nadzire svoju tranzicije vodstva i moći. Kraljica Elizabeta II pokazuje da nije važan puki prijenos titule, već je važnije naslijeđe koje s tom titulom dolazi.

Za to je potrebna prava priprema.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije