Financa
Digitalni poslovni portal

Ethereum: zaživjela nadogradnja na koju se dugo čekalo

Počela je nova era za drugi najveći blockchain.

Najveća ikad nadogradnja Ethereuma stupila je na snagu. Stručnjaci u industriji ovo nazivaju promjenom igre za cijeli kripto sektor. Do sada svi znakovi upućuju na to da je takozvano spajanje — koje je osmišljeno da smanji potrošnju energije kriptovalute za više od 99% — bilo uspješno.

Prvi proof-of-stake blok transakcija završen je uz stopu sudjelovanja klijenata od gotovo 100%. To je bio daleko najbolji scenarij, piše CNBC.

Revizija ethereum mreže temeljito mijenja način na koji blockchain osigurava svoju mrežu i provjerava transakcije. Većina ovih promjena događa se ispod haube, a to ako krajnji korisnik ne osjeti razliku u satima i danima koji dolaze biti će obilježje uspješne nadogradnje.

Kriptovalute poput ethereuma i bitcoina često se kritiziraju zbog procesa rudarenja za stvaranje novih kovanica. Prije spajanja, oba blockchaina imala su vlastitu golemu mrežu rudara diljem planeta koji su pokretali visoko specijalizirana računala koja su obrađivala matematičke jednadžbe kako bi potvrdili transakcije. Proof-of-work koristi puno energije i jedna je od najvećih meta kritike u industriji.

Ali s nadogradnjom, ethereum je prešao na sustav poznat kao proof-of-stake, koji zamjenjuje rudare validatorima. Umjesto da pokreću velike banke računala, validatori iskorištavaju svoju postojeću predmemoriju ethera kao sredstvo za provjeru transakcija i kovanje novih tokena. Ovo zahtjeva mnogo manje energije od rudarenja i stručnjaci kažu da će to protokol učiniti i sigurnijim i održivijim.

Cijena etera je skočila nakon spajanja. A trguje se na oko 1.600 dolara.

Ethereum cijena 15.9.
Ethereum cijena. Izvor: Coindesk

Devet timova i više od 100 programera godinama je radilo na spajanju. U narednom periodu ova decentralizirana mreža programera raširenih diljem planeta nadzirat će uvođenje i, ako je potrebno, ispravljati pogreške što je brže moguće.

Danny Ryan, glavni razvojni programer sa sjedištem u Denveru koji radi na spajanju pet godina, rekao je za CNBC da će promatrati sve nepravilnosti putem automatskih i ručnih sustava za nadzor. Ako se pojave problemi, odgovarajući tim će ispraviti pogreške, ali Ryan kaže da su prilično uvjereni u spajanje s obzirom na sve uspješne testove u posljednjih nekoliko mjeseci.

Možda postoji nekakav mali požar koji se vrlo brzo gasi, ali mreža kao cjelina – zbog redundancije u svom tom različitom softveru – vrlo će vjerojatno biti stabilna i u redu.

Danny Ryan
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije