Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Najčešće prijevare u trgovini kriptovalutama

Bez obzira što su cijene kriptovaluta poprilično niske tijekom ove godine, gotovo svakodnevno netko trguje. Rijetko se mogu naći informacije o prijevarama kojima su neupućeni trgovci izloženi. Dio novih ulagača kupuje i aktivan je na tržištu samo zato što želi isprobati kako tržište funkcionira i biti u trendu jer se radi o budućnosti financijskog poslovanja.

Kupovina i prodaja kriptovaluta izgledaju vrlo jednostavno i privlačno, a mogućnost se nudi i na internet portalima koji nemaju veze sa samim kripto valutama. U trgovanju kriptovalutama važno je biti dobro informiran, a to znači da imate određeno znanje o načinu na koji funkcioniraju, da znate kako se stvara sigurno okruženje za kupnju i prodaju kriptovaluta, te da ste svjesni koje vrste prijevara s kriptovalutama postoje. Svake godine se trendovi u svijetu kriptovaluta mijenjaju pa se na isti način mijenjaju i sheme s njihovim prijevarama. Za 2022. godinu u nastavku prenosimo nekoliko najpopularnijih prijevara koje je uredništvo PC Chip-a pripremilo:

Sheme za investiranje u bitcoin

Kod ove vrste prijevare potencijalne klijente putem društvenih mreža, e-mailova ili poruka kontaktiraju tzv. investicijski menadžeri koji tvrde kako su zaradili velik novac prilikom svoje investicije u kriptovalute. Svojim žrtvama obećavaju zaradu ako naprave investiciju i za početak im nude mogućnost uplate određenog iznosa unaprijed, a često traže dostavu osobnih podataka.

Ovaj oblik prijevara može se vezati uz razne vrste kriptovaluta, no često se odnosi na bitcoin jer se radi o najpoznatijoj kriptovaluti na svijetu i žrtvama koje nisu previše upućene u sigurnosni aspekt kriptovaluta cjelokupna komunikacija i provođenje transakcija čine se sigurnima.

„Rug pull“ prijevare

„Rug pull“ prijevare javljaju se u situaciji kad prevaranti lažno „pumpaju“ novi projekt kriptovaluta tj. prikazuju ga kao sjajnu priliku za investiciju. Najčešće se radi o promoviranju nove kriptovalute u koju će žrtve uložiti novac, no ubrzo nakon njihove uplate prevaranti nestaju i investitorima ostaju bezvrijedni tokeni ili coinovi.

Rug Pull prijevare infografika (financa.ba)
Rug Pull prijevare infografika (financa.ba)

“Romance prijevare”

Dating aplikacijama prijevare s kriptovalutama nisu strane. Obično se radi o situacijama gdje se između dvije osobe uspostavi veza na daljinu i jedna strana stekne veliko povjerenje u osobu s kojom komunicira, a ovdje se radi o prevarantu iza lažnog profila. Tijekom vremena prevarant s lažnim profilom uspije nagovoriti osobu da uloži u određenu kriptovalutu ili da posudi novce za ulaganje u kriptovalute.

Phishing prijevare

Phishing prijevare danas dolaze u raznim oblicima i još su uvijek jako popularne. Kad govorimo o kriptovalutama, phishing prijevare su ovdje nešto više prilagođene. Žrtvama se prosljeđuju e-mailovi ili maliciozne poveznice putem kojih lažna web stranica skuplja osobne podatke, a jedan od njih je ključ za digitalni novčanik.

Psyhing prijevare infografika (financa.ba)
Psyhing prijevare infografika (financa.ba)

„Man-in-the-middle“ prijevare

Kad se korisnici spoje na svoj korisnički profil za kriptovalute na javnoj mreži, prevaranti mogu doći u posjed privatnih informacija. Oni mogu presresti razne oblike informacija na mreži poput lozinki, ključeva digitalnih novčanika ili podataka s korisničkog računa. „Man-in-the-middle“ je upravo naziv za cyber napad putem presretanja Wi-Fi signala na javnim mrežama.

Najbolji način za izbjegavanje sličnih napada na javnim mrežama je korištenje virtualne privatne mreže.

Darivanje kriptovaluta na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama možemo ponekad vidjeti postove u kojima se spominju darivanja ili dijeljenja kriptovaluta. Naravno, radi se o lažnim informacijama za čiju uvjerljivost prevaranti također koriste lažne profile poznatih osoba ili tvrtki.
Kad kliknete na ovakve postove, bit ćete odvedeni na lažne sajtove koji vas pitaju za verifikaciju kako bi dobili mogućnost besplatnog preuzimanja kriptovaluta. Verifikacijski procesi često uključuju unos osobnih podataka ili podataka za uplatu.

„Ponzi“ prijevare

„Ponzi“ prijevare funkcioniraju na jednostavan način. Pokušava se doći do novih investitora u kriptovalute s obećanjem kako moraju izvršiti početne uplate s kojima će si osigurati mjesto u strukturi te kod ulaganja svakog novog investitora redovito dobivati određeni udio njegove uplate.

Ponzi prijevare infografika (financa.ba)
Ponzi prijevare infografika (financa.ba)

Financa.ba je u tekstu “Forsage – kripto piramidalna shema prijevara” već pisala o modelu prijevara s trgovinom kriptovalutama. Pročitajte tekst, ako već niste.

Lažne promjene kriptovaluta

Prevaranti često koriste obećanja s kojima prikazuju promjenu jedne kriptovalute za drugu kao potez s kojim će žrtva zaraditi. Investitor koji je prevaren to neće znati dok mu ne bude vidljiv gubitak depozita. Preporučuje se korištenje sigurnih servisa za promjenu kriptovaluta kako bi se izbjegle mogućnosti ovakvih prijevara. Najpoznatiji i najsigurniji servisi svakako su Coinbase, Crypto.com i Cash App.

Prijevare u ponudama za posao

Možda čudno zvuči, no dio prijevara s kriptovalutama vezan je uz oglase za traženje posla. Prevaranti se lažno predstavljaju kao poslodavci i nude zanimljiv posao, no za mogućnost njegovog dobivanja potrebno je uplatiti određenu vrijednost u kriptovalutama kako bi se prošla obuka.

Savjeti za investitore u kriptovalute
Savjeti za investitore u kriptovalute
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije