Financa
Digitalni poslovni portal

Adobe i Figma: akvizicija vrijedna 20 milijardi dolara

Adobe Inc. objavio je da će preuzeti tvrtku za softver za dizajn Figma u ugovoru vrijednom oko 20 milijardi dolara u gotovini i dionicama. Dionice Adobea potonule su 17%, što je njihov najveći pad od 2010.

Figma, osnovana 2012., stvara softver za dizajn temeljen na oblaku koji timovima omogućuje suradnju u stvarnom vremenu. Natječe se izravno s Adobeovim programom XD, a njihovu online platformu za suradnju za dizajne i brainstorming koriste tvrtke u rasponu od Zoom Video Communications do AirBnBa i Coinbasea.

Tvrtka je procijenjena na 10 milijardi dolara u posljednjem krugu financiranja 2021. godine, prenosi CNBC.

“Adobeova veličina ukorijenjena je u našoj sposobnosti da stvaramo nove kategorije i isporučujemo vrhunske tehnologije kroz organske inovacije i anorganske akvizicije”, rekao je izvršni direktor Adobea Shantanu Narayen. “Kombinacija Adobea i Figme je transformacijska i ubrzat će našu viziju suradničke kreativnosti”.

Adobe je akvizicijama posljednjih godina izoštrio svoj fokus na prostor alata za suradnju. Kupio je platformu za upravljanje radom Workfront 2020. i platformu za video suradnju temeljenu na oblaku Frame.io prošle godine.

Nakon sklapanja posla, suosnivač i izvršni direktor Figme Dylan Field nastavit će voditi tvrtku. On će odgovarati Davidu Wadhwaniju, predsjedniku Adobeovog odjela za digitalne medije.

Prošlomjesečno izvješće CNBC-a kaže da tisuće zaposlenika Microsofta koriste Figmu, stavljajući pritisak na bliske odnose softverskog diva s Adobeom. Distribucija na strojevima koji rade na Windowsima pomogla je Adobeu da postane sveprisutan, a tvrtke također sinkroniziraju svoje proizvode na više platformi.

Očekuje se da će se ugovor zaključiti 2023., a Figmu sa sjedištem u San Franciscu i dalje će voditi suosnivač i izvršni direktor Dylan Field. Obje kompanije će morati platiti naknadu za raskid ugovora od milijardu dolara ako odustanu od ugovora.

Adobe je također objavio rezultate za treće fiskalno tromjesečje. Izvijestio je o zaradi od 3,40 dolara po dionici, što premašuje procjene Refinitiva od 3,33 dolara po dionici. Zabilježili su prihod od 4,43 milijarde dolara, što je u skladu s očekivanjima analitičara .

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije