Financa
Digitalni poslovni portal

Amerikanci planiraju termoelektrane na ugljen pretvarati u nuklearne

Sjedinjene Američke Države u velikoj su energetskoj i ekološkoj ofenzivi, pa su naručile studiju prednosti i izazova u procesu pretvaranja starih ili ugašenih elektrana na ugljen u nuklearne elektrane

Američko Ministarstvo energetike jedna je od ključnih poluga vlasti SAD-a putem kojih Bidenova administracija želi potaknuti veliki prelazak na energiju iz čistih i obnovljivih izvora. Ovoga smo tjedna vidjeli kako su pokrenuli plan ulaganja u nove priobalne vjetroelektrane, a otprilike u isto vrijeme Ministarstvo je u javnost izašlo i sa studijom koju je za njih izradilo nekoliko energetskih znanstvenika,prenosi bug.

“Coal to nuclear”

Studija nosi naziv “Istraživanje prednosti i izazova pretvaranja umirovljenih elektrana na ugljen u nuklearne elektrane”. Vladajući kažu da bi projekt gašenja termoelektrana na ugljen i njihovog prebacivanja na nuklearnu energiju imao pozitivan učinak na zaposlenost, povećao bi ekonomsku dobrobit zemlje, a i značajno bi pozitivno utjecao na okoliš. K tome, u elektroenergetsku bi mrežu plasirao daleko više “čiste” energije i pomogao SAD-u dostići cilj u postizanju neto nultih emisija stakleničkih plinova do 2050. godine.

Što je studija, dakle, zaključila? Istraživači su identificirali 157 ugašenih termoelektrana na ugljen i 237 onih još uvijek funkcionalnih, kao potencijalne kandidate za konverziju u nuklearke. Od njih, oko 80% pokazalo se dobrim kandidatima za ugradnju naprednih fisijskih reaktora, snage manje od jednog gigavata. Proces koji nazivaju C2N (coal to nuclear) tranzicija ima potencijal zahvatiti 125 ugašenih elektrana i u njima proizvoditi do 64,8 GW električne energije. Za još uvijek aktivne elektrane potencijal je 198,5 GW na 190 lokacija.

Pozitivni učinci

Korištenje postojeće infrastrukture za ugradnju nuklearnih reaktora značajno smanjuje trošak njihove instalacije. Uštede mogu biti između 15 i 35%, pokazuje ova studija, a tiču se primarno korištenja električnih vodova, trafostanica te rashladnih sustava, kao i ostale popratne infrastrukture – zgrada, ureda i pristupnih puteva.

Autori studije, koju možete u cijelosti pročitati ovdje, analizirali su tehničke, ekonomske i ekološke učinke ovakvog procesa transformacije elektrana, pa čak i izradili studiju slučaja na odabranoj regiji s oko 78.000 stanovnika. Ona je pokazala da bi zamjena elektrana na ugljen s nuklearkama donijela 86%-tno smanjenje štetnih emisija, što je usporedivo s zagađenjem od oko 500.000 automobila. Zaposlenost je povećana za oko 650 stalnih radnih mjesta, ekonomski učinak je 275 milijuna dolara na godinu, a 92% više poreznih prihoda ostalo bi u lokalnoj zajednici, u usporedbi sa starim termoelektranama.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije