Financa
Digitalni poslovni portal

Intel: Nova tvornici čipova trebat će više energije nego mali grad

Tvornica čipova koju planira Intel u njemačkom gradu Magdeburgu mogla bi, kada bude pokrenuta 2027. godine, barem udvostručiti potrošnju energije u gradu, rekla su dva gradska dužnosnika za Politico.

Potrošnja energije kada Intel počne s radom veća je od trenutne ukupne potrošnje energije cijelog grada od 240.000 ljudi.

Lutz Trümper, bivši gradonačelnik Magdeburga

Operater visokonaponske mreže 50Hertz potvrdio je ovu ocjenu kao vjerodostojnu. Trümper je pregovarao o ugovoru koji je doveo Intel u Magdeburg u ožujku 2022.; napustio je dužnost tri mjeseca kasnije.

Intel u početku planira zaposliti 3.000 radnika, a na kraju bi taj broj mogao povećati na 20.000. Ako tvornica dosegne tu razinu, povećat će se i njezina potrošnja energije.

Stvarna potražnja za električnom energijom iz potpuno operativne tvornice mogla bi čak dosegnuti “trostruko više od energetskih potreba Magdeburga”, Madeline Linke, predsjednica skupine gradske Zelene stranke, rekla je da je njoj i drugim članovima gradskog vijeća na sjednici gradskog vijeća rekao bivši gradonačelnik.

Iako je projekt velika prilika za grad, stvara tisuće radnih mjesta u području gdje je nezaposlenost viša od prosjeka, također će zahtijevati izgradnju nove električne trafostanice koja će ga opskrbljivati.

Energetika je bolna točka u Njemačkoj ove zime nakon što je Rusija prekinula opskrbu plinom. Javni stambeni objekti snižavaju temperature grijanja, a neki gradovi zatvaraju javne bazene i saune dok cijene energije rastu.

Iako je Intel obećao koristiti samo obnovljivu električnu energiju za elektranu, to se čini vjerojatnim tek od 2030. Do tada, Njemačka mora razviti nove izvore energije jer će se preostale nuklearne elektrane zatvoriti, a zemlja pokušava smanjiti svoju ovisnost o plinu.

Prošle godine komunalna poduzeća u Magdeburgu prodala su 1500 gigavat sati električne energije, 1400 GWh plina i 500 GWh u grijanju. A stručnjacima nije iznenađenje da će tvornica trošiti slične količine energije.

Jednostavno morate imati na umu koliko se malih koraka procesa tamo odvija. Što su čipovi složeniji, to je više energije potrebno za njihovu izradu.

Julia Hess iz Stiftung Neue Verantwortung
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije