Financa
Digitalni poslovni portal

Hoće li kralj Charles III platiti porez na nasljedstvo od 200 milijuna dolara?

Obični građani moraju platiti standardnu ​​stopu poreza na nasljedstvo od 40%,pitanje je odnosi li se ista i na monarhiju?

Kralj Charles III neće morati platiti britanski porez na nasljedstvo na bogatstvo koje je naslijedio od svoje pokojne majke, kraljice Elizabete II.

Razlog tome je sporazum koji su članovi kraljevske obitelji sklopili s vladom prije gotovo 30 godina.

Prema sporazumu s monarhijom koji je najavio tadašnji premijer John Major 1993. godine, imovina koja prelazi sa suverena na njihove nasljednike ne podliježe porezu na nasljedstvo.

Obični građani moraju platiti standardnu ​​stopu poreza na nasljedstvo od 40% na bilo koji dio imanja čija je vrijednost procijenjena iznad praga od 325.000 funti. Postoje uobičajeni izuzeci, kao što je novac ostavljen supružniku ili dobrotvorne svrhe,piše bonitet.

Kralj Charles III: Porez od 200 milijuna dolara

To znači da na prijenos osobnog bogatstva pokojne kraljice od oko 500 milijuna dolara Charles III ne mora platiti porez od oko 200 milijuna dolara.
Imovina kojom raspolaže kraljevska obitelj mjeri se u rasponu od 28-34 milijarde dolara, a osobno bogatstvo kraljice uključuje, primjerice, 81 milijun dolara koje je naslijedila nakon smrti majke 2002. godine, čistokrvne konje , nakit, vrijedne slike i Fabergéovo jaja.

Hoće li ipak platiti?

No, ostaje pitanje hoće li novi kralj na tu svotu platiti porez, iako ne mora. Brojni listovi podsjećaju na “Memorandum o razumijevanju o kraljevskom oporezivanju” napisan 2013. godine, kada je Charles III dao na znanje da će dobrovoljno platiti porez nakon nasljeđivanja prijestolja.

S obzirom da se o tome govori u vrijeme krize u svijetu, posebice u Velikoj Britaniji koja je suočena s brojnim financijskim problemima, priča o 200 milijuna dolara koji neće završiti u državnoj blagajni, možda novog kralja natjera da odluči učiniti ono što je jednom obećao tj. plati porez.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije